prve studije iz kine

Pušač zaražen korona virusom ima 2,4 puta manje šanse od nepušača

cigarete,pusac-koronavirus,maska

Prethodna istraživanja pokazala su da su pušači dvostruko podložniji običnoj gripi te da su simptomi u njihovim slučajevima teži i brojniji. Evo kakvi su rezultati istraživanja koje povezuje pušenje i koronavirus

Rezultati istraživanje objavljeni na žurnalu Tobacco Induced Diseases (Bolesti izazvane duhanom) pokazalo je da pušači imaju znatno veće šanse da završe na intenzivnoj njezi, respiratoru, ili da umru od koronavirusa u odnosu na nepušače.

Sva istraživanja navedena u objavljenom tekstu provedena su u Kini, četiri u Wuhanu i jedna studija u pokrajinama u kontinentalnoj Kini. Populacije u svim ispitivanjima bili su bolesnici s COVID-19, a veličina uzorka se kretala od 41 do 1099 bolesnika.

Jasno, i prije pandemije korona virusa, veliki broj dokaza upućivao je na to da duhan negativno utiče na zdravlje pluća i pogoršava respiratorne bolesti. Takođe, cigarete slabe imunitet i njegovu sposobnost da se bori sa infekcijama, čineći pušače još lakšim metama za infektivne bolesti.

Prethodna istraživanja pokazala su da su pušači dvostruko podložniji običnoj gripi, te da su simptomi u njihovim slučajevima teži i brojniji. Također i u slučaju epidemije MERS-a kod pušača je bio veći stepen mortaliteta.

Kakav je slučaj s COVID-19

U obrađenih pet studija, u onoj s najvećim uzorkom od 1099 tretiranih pacijenata, zabilježen je veći postotak sadašnjih i bivših pušača među pacijentima kojima je bila potrebna podrška intenzivne njege, mehaničke ventilacije ili koji su umrli, kao i veći postotak pušača među teškim slučajevima. Od 173 pacijenta koji su imali teže simptome, 16.9 posto su bili pušači i 5.2 posto bivši pušači. S druge strane, od 926 pacijenata sa lakšim simptomima, 11.8 posto su bili pušači i samo 1.3 posto bivši pušači.

Iz objavljenih podataka u ovih pet studija možemo izračunati da su pušači imali 1,4 puta veću vjerovatnoću da imaju teške simptome COVID-19 i otprilike 2,4 puta veću vjerovatnoću da završe u intenzivnoj njezi, da završe na respiratoru ili umru, u usporedbi s nepušačima.