Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pušenje glavni uzrok nastanka hronične opstruktivne bolesti pluća

opca bolnica

Osoblje Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” obilježilo je danas Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) akcijom u kojoj su stanovništvu radili precizan test (spirometrija) kojim se mjeri funkcija pluća, a i razgovarali su s njima o toj bolesti, načinu liječenja te adekvatnom uzimanju terapije.

Specijalista pneumoftiziolog Jasmina Mustafić Pandžić kazala je Feni da su tako željeli doprinijeti podizanju nivoa svijesti o HOPB-u da bi se poboljšala prevencija i liječenje kao i spriječili teški oblici te bolesti.

Pojasnila je da je hronična opstruktivna bolest pluća zapravo smanjenje protoka zraka kroz dišne putove te je treći uzročnik smrtnosti u svijetu. Ta bolest se ne može izliječiti, ali se može spriječiti pojava tih teških formi.

– Možemo poboljšati kvaliteta života, smanjiti simptome, broj hospitalizacija kao i smanjiti troškove zdravstvenog sistema – naglasila je.

Uzrok nastanka HOBP-a na prvom mjestu je pušenje, a tek iza toga dolazi izloženost prašini i hemikalijama te zagađenju zraka. Simptomi bolesti su konstantno kašljanje, gubitak daha tokom aktivnosti u kojima je osoba ranije bez napora sudjelovala, pretjerana proizvodnja sekreta, osjećaj nemogućnosti disanja (pritisak u grudima). Kao preventivne mjere preporučuje se prestanak pušenja, fizička aktivnost, zdrava prehrana.

Na osnovu iskustva iz prakse dr. Mustafić Pandžić kaže da ovdašnje stanovništvo nije dovoljno educirano o posljedicama što ih ta bolest može izazvati.

– A kad već imaju dijagnosticiranu bolest, na nama je da ih educiramo kako živjeti s tom bolešću, zaustaviti progresiju te bolesti – naglasila je.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana HOPB-a preporučila je posebno mladim ljudima prestanak pušenje cigareta i nargila, izbjegavanje zadimljenih prostorija, kao i izloženosti zagađenju. Ljudi koji su zbog posla izloženi štetnim gasovima ili česticama moraju biti adekvatno zaštićeni.

Današnja akcija je jedna u nizu za pacijente besplatnih pregleda, koji su organizirani u Općoj bolnici s ciljem da se podigne svijest građana o značaju preventivnih mjera u očuvanju zdravlja.