kompanija Novartis

Pušten u prodaju najskuplji lijek na svijetu, cijena 2,1 milion dolara

Vialandbox_1558464320138-HR

Lijek se uzima jednokratno, a cijena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu

Američka agencija za lijekove odobrila je puštanje u promet lijeka “zolgensma” švicarske farmaceutske kompanije Novartis u maju ove godine, čija jedna doza košta 2,1 milion dolara.

Lijek se uzima jednokratno, a cijena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu.

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju “zolgensma” postao je važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je njegov proizvođač, švicarski farmaceutski div Novartis.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromjesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dvije milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u Novartisu izdvajaju “zolgensmu” gensku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lijek za psorijazu i artritis i entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti.

U razdoblju od jula do septembra lijek je donio prihode od 160 miliona dolara, navode u Novartisu, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog Biogena.

Lijek je imao uspjeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvještajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.