Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Računar i internet u RS-u najviše koriste učenici i studenti

internet

Računar posjeduje 56,9 posto domaćinstava u Republici Srpskoj (RS), što je za osam posto više u ovoj u odnosu na 2016. godinu, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U gradskim naseljima ovog bh. entiteta računari su zastupljeni u 66,6 posto domaćinstava, dok je zastupljenost računara u naseljima ostalog tipa 50,1 posto.

Broj domaćinstava u RS-u s pristupom internetu u 2017. godini porastao je za 3,9 posto, a širokopojasna konekcija za 4,5 posto. Posebno karakteristično je povećanje korišćenja interneta putem mobilnog širokopojasnog pristupa od 10,1 posto.

Za pristup internetu van kuće ili posla najčešće se koristi mobilni telefon (ili smartfon) u 87,1 posto slučajeva i to putem bežične mreže (WiFi).

Ponašanje i navike online kupaca se nisu bitnije promijenile u 2017. godini. Putem interneta stanovnici RS-a najčešće kupuju odjeću i sportske proizvode (56,8 posto).

Statističari tvrde da u upotrebi računara i interneta i dalje prednjače učenici i studenti, te najmlađa populacija, starosti od 16 do 24 godine, dok broj korisnika opada proporcionalno njihovoj starosti.