Život i zdravlje

novo istraživanje

Radi se o jednoj hemikaliji: Naučnici su pronašli potencijalni lijek za ćelavost

28/07/2022
Foto: Unsplash

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za diobu i odumiranje folikula dlake

Jedna hemikalija mogla bi biti odgovorna za to hoće li ljudi oćelaviti ili ne, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za diobu i odumiranje folikula dlake. Njihova studija kaže da bi otkriće hemikalije moglo “ne samo liječiti ćelavost, već u konačnici ubrzati zacjeljivanje rana”, piše The Independent.

U studiji objavljenoj u Biophysical Journalu, koautor studije Qixuan Wang rekao je:

“U naučnoj fantastici, kada likovima brzo zacjeljuju ozljede, ideja je da je to moguće zahvaljujući matičnim stanicama. U stvarnom životu, naše istraživanje približava nas razumijevanju ponašanja matičnih stanica, tako da ih možemo kontrolirati i poticati zacjeljivanje rana.”

Tim je promatrao folikule dlake jer se one redovito i automatski obnavljaju. Tada su otkrili da vrsta proteina nazvana TGF-beta kontrolira kako se matične stanice u folikulima dlake dijele i zašto neke mogu odumrijeti.

“TGF-beta ima dvije suprotne uloge. Pomaže aktivirati neke stanice folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestriranju apoptoze, procesa stanične smrti. Čak i kada folikul dlake ubije sam sebe, nikada ne ubija svoj rezervoar matičnih stanica. Kada preživjele matične stanice prime signal za regeneraciju, one se dijele, stvaraju nove stanice i razvijaju se u novi folikul”, objasnio je Wang.

Autori studije dodali su da je možda moguće stimulirati rast kose aktiviranjem matičnih stanica folikula, ali potrebno je provesti više istraživanja na tu temu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.