Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 26. do 30. septembra

Radionica o uređivanju genoma Američke ambasade i Univerziteta u Sarajevu

institut-za-geneticko-inzinjerstvo-i-biotehnologiju ingeb

Cilj radionice je podizanje svijesti o tome kako bi moderna biotehnologija mogla dovesti do značajnog napretka u poljoprivredi i poboljšanja proizvodnje hrane u uslovima klimatskih promjena.

Američka ambasada u Sarajevu ugostit će, od 26. do 30. septembra, stručnjaka za biotehnologiju dr. Bing Yanga s Univerziteta Missouri koji će voditi radionicu o tehnologiji uređivanja genoma, na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerzitetu u Sarajevu.

Američkom stručnjaku i istraživačima Univerziteta u Sarajevu pridružit će se kolege Univerziteta Baku iz Azerbejdžana. Radionicu je finansijski podržao američki State Department, a implementaciju programa omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Udruženje genetičara u Bosni i Hercegovini.

Cilj radionice je podizanje svijesti o tome kako bi moderna biotehnologija mogla dovesti do značajnog napretka u poljoprivredi i poboljšanja proizvodnje hrane u uslovima klimatskih promjena.

– Naučni napredak u posljednjih deset godina uveliko je ubrzao razvoj novih proizvoda biotehnologije, posebno dobivenih zahvaljujući toj relativno novoj tehnici – navodi se.

Zajedno sa drugim alatima, biotehnologija može doprinijeti očuvanju okoliša, poboljšanju biodiverziteta i prilagođavanju klimatskim promjenama. Koristeći biotehnologiju, naučnici mogu ubrzati razvoj biljaka koje su bolje prilagođene promjenjivim uvjetima okoline kao što su suša, salinitet, visoke temperature, kao i smanjiti potrebu za inputima koji doprinose emisiji ugljika.

S obzirom na brzinu postupka i raznolikost proizvoda koje se mogu kreirati uređivanjem genoma, mnoge zemlje su već revidirale propise ili namjeravaju revidirati propise da bi se prilagodile tim naučnim dostignućima.

– Zakonodavci širom svijeta razmatraju načine reguliranja proizvoda uređivanja genoma. Neki proizvodi su već dobili tržišna odobrenja, a nekoliko zahtjeva za komercijalizaciju čeka odobrenje. Nadamo se da će bh. zakonodavci prepoznati potencijal te napredne tehnologije i stvoriti uvjete za naučno istraživanje i saradnju u toj oblasti – ističe u saopćenju za javnost INGEB.

Dio radionice je osmišljen da pomogne Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju da razvije platformu za sigurnu i odgovornu primjenu uređivanja genoma budući da posjeduju kapacitet da prihvate i implementiraju tehnički aspekt predložene tehnologije transfera, kao i da služi kao kontakt-tačka za širenje znanja o modernoj biotehnologiji u budućnosti.