Život i zdravlje

“Raj na Zemlji” s kojeg vjerovatno nećete otići živi

23/07/2015

Raj na Zemlji… Toliko je takvih lokacija na prekrasnoj Zemlji koje nas bezuslovno ostavljaju bez daha… Neki drugi “svemiri”…

I to malo čistog hedonizma možemo i sami osjetiti sve dok još uvijek udišemo ovaj, zemaljski zrak…

Nekima je to ipak bio zadnji udah… Morbidno zvuči, ali neki su zbog malo čistog zadovoljstva platili glavom. Najskuplja cijena, bez konkurencije.

Ako ste avanturisti, možda ćete odmahnuti rukom i reći: ma to su priče za malu djecu. Šta je putovanje bez malo adrenalinskog šuta?!

Ipak, savjetujemo, želite li ostati živi, ovo je otok koji svakako trebate izbjegavati. Ma koliko lijep i magnetski privlačan bio.

Sjeverni Sentinel, jedan je od “dragulja” Andamanskog i Nikobarskog otočja u Benglaskom zaljevu i u savremenom dobu dom je izoliranoj civilizaciji koja ne zna za mobitele, internet, računare, ali ni zahode.

Nama nezamislivi životni uslovi svakodnevica su neprijateljski raspoloženom plemenu koji posjetitelje njihovog “komadića raja” dočekuju u istom takvom neprijateljskom raspoloženju – lukom i strijelom.

sjeverni-Sentinel1

Istu su sudbinu doživjeli i spasioci koji su došli do ovog otoka 2004., nakon tsunamija u Indijskom oceanu. I dok su im vojnici i humanitarci spuštali hranu iz helikoptera, njihovu “željeznu pticu” gađali su – strijelama.

Ni humanitarna pomoć ni spasioci nisu dobrodošli, bila je poruka koju su jasno odaslali. Pa se vi usudite tu “spustiti sidro”.

Telegraph je opisao sličnu situaciju. Kada su 2006. godine dvojica, najvjerovatnije pijanih, ribara došla preblizu otoku, ovi pripadnici plemena su ih ubili, a kada je indijska vlada došla po tijela, i njihov helikopter napadnut je strijelama. Odlučili su pričekati da se stvari malo smire pa pokušati naknadno, pisao je tada Telegraph.

Vjeruje se da je ovo jedino pleme na svijetu “iz kamenog doba”, a na ovom otoku živi 60 hiljada godina.

Koliko su ozbiljni u svom naumu da od svojih laguna i šuma podalje drže svakog pripadnika savremenih civilizacija, kazuje činjenica da mornarički brodovi pomno paze da se njihovu otoku ne približavaju nikakvi znatiželjni turisti… ni istraživači.

Odlučni u svom naumu, ideološkim idejama, ako se to tako uopće može nazvati, “isprovocirali su” da i vlada od njih digne ruke.

sjeverni-Sentinel2

Ono što su neki ipak uspjeli saznati o ovom tajnovitom plemenu može se nabrojiti na prste jedne ruke. Ne obrađuju zemlju, lovci su i hrane se divljim životinjama i ribom, skupljaju voće i med… Nije poznato niti koliko ih živi na otoku. Može ih biti 50 ili 500. U doba najvećeg protoka informacija, o ovome se otoku i njegovim žiteljima zna se vrlo malo.

I kako se čini, i ta će, kao i mnoge druge informacije o ovom plemenu ostati enigma i budućim generacijama.

Komentari

3 Comments

 1. fax

  23/07/2015 at 23:26

  vidi ti tog otkrivamo drugu planetu sličnu zemlji u svemiru a nismo otkrili ni samu zemlju

 2. Ana Eva Rakić

  24/07/2015 at 00:07

  upravo sam ovo pomislila :D

 3. Dedo Vegar

  24/07/2015 at 22:39

  Bolje je da su plemena ovakva. Bar ce jedan dio zemlje ostat cist. Mi bi sve da iskoristimo uzurpiramo. Neka ovog plemena da cuva ostrvo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.