Život i zdravlje

Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Raste broj novootkrivenih slučajeva HIV infekcije: “Bolest više nije smrtonosna, nego hronična”

01/12/2022

"Ova bolest nije više smrtonosna, nego hronična bolest. Ukoliko se osobe uključe na vrijeme na liječenje postoji dobra mogućnost da će doživjeti normalan životni vijek", rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Svjetski dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra i to je prilika da ljudi širom svijeta pruže podršku oboljelima te se ujedine u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima je crvena vrpca, a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Tema ovogodišnjeg dana borbe protiv HIV/AIDS-a je “Izjednačiti” (engl. Equalize).

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je kako današnjim okupljanjem u Mostaru žele podići svijest da je ovo jedan od problema koji postoji svugdje u svijetu pa tako i kod nas.

– U FBiH se bilježi porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, s najvećim registriranim brojem u 2022. godini. U ovoj godini, u FBiH registrirano je 37 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija. To je jedan značajan porast s obzirom na to da smo lani imali 23 novoinficirane osobe – ustvrdio je Skočibušić.

Iznio je i podatak da su tri oboljele osobe preminule u 2022. godini od posljedica bolesti.

– Ova bolest nije više smrtonosna, nego hronična bolest. Ukoliko se osobe uključe na vrijeme na liječenje postoji dobra mogućnost da će doživjeti normalan životni vijek – naglasio je ravnatelj Zavoda.

Infektolog u Klinici za infektivne bolesti u SKB Mostar Jurica Arapović kazao je kako se radi o “danu solidarnosti”, gdje na neki način, svi skupa, obilježavaju ovaj dan kako bi se solidarizirali s HIV bolesnicima i prema AIDS-u.

– Težnja je da svaki dan, 365 dana živimo kao ovaj dan, da ublažimo stigmu koja postoji. Prema tome, daleko je najvažnije da se znanjem borimo protiv stigme, što je i krilatica ovoga događaja, ove godine u Mostaru – dodao je.

Po njegovim riječima, na globalnom planu od AIDS-u je više osoba umrlo u zadnjih 30 godina nego što ih trenutno postoji.

– Radi se o jednoj općoj pandemiji HIV-a koja traje već tridesetak godina. Cilj je u borbi protiv AIDS-a pacijente potaknuti na besplatno, povjerljivo i ne prisilno testiranje. Mi samo adekvatnim testiranjem možemo spriječiti najzadnju fazu bolesti koja nosi najveći postotak smrtnosti u HIV infekcijama – pojasnio je Arapović.

Ponovio je i kako je cilj bolest otkriti u ranoj fazi kako bi se dala efikasna terapija.

Za kraj je napomenuo kako od HIV-a uglavnom obolijevaju homoseksualci, biseksualci, ovisnici, seksualni radnici.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.