Rastoder: Opušci su teško razgradiv otrovan otpad

Eco_Active_Natura

Udruženje “Eco Active Natura” u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari Grad i Komunalnim javnim preduzećem “Rad”, danas je pokrenulo ekološku kampanju borbe protiv opušaka.

Kako je kazao direktor Udruženja “Eco Active Natura” Amer Rastoder, lokalna zajednica će danas u okviru akcije dobiti dvadeset novih uličnih kanti s pepeljarama.

– Navika ljudi kod nas uglavnom je da opuške od cigareta bacaju na ulice i zelene površine. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju javnosti i podići svijest da opušak nije biorazgradiv otpad, već da je to otrovan otpad kojem treba do deset godina da se razgradi – rekao je Rastder u izjavi Feni.

Ulične kante s pepeljarama će biti postavljene danas na pet lokacija. Bit će postavljeno osam kanti, a za dvije sedmice će biti postavljeno i preostalih 12 kanti.

– Kante ćemo nakon analize eksperata postaviti na najugroženije lokacije, a to su parkovi “Alija Izetbegović”, gdje ćemo postaviti četiri kante, zatim tri u aleji kod At mejdana, dok će jedna kanta biti postavljena kod galerije Novi Hram – dodaje Rastoder.

U sklopu kampanje sarajevski učenici će parolama i transparentima pokušati podići svijest kod građana o važnosti čistog okoliša.

Vrijednost projekta je nešto više od 9.000 KM.