Rat u Mostaru: “Brat mi bio u balijama, ja u ustašama, a otac u četnicima” (VIDEO)

zoran laketa 2

Jedan rat, jedan grad, dva brata i otac – u tri različite vojske. Ukratko, tako je ratnih devedesetih sudbina podijelila karte porodici Laketa iz Mostara. Dvadeset i pet godina kasnije, jedini preživjeli, Zoran, za RTS priča o, kako je naziva, porodičnoj tragediji, i o tome koliko je zlo sam rat.

Zoran Laketa, rođeni Mostarac, ima vrlo neobičnu životnu sudbinu. Dok o ratu u najvećem gradu Hercegovine još uvijek svjedoče porušene zgrade, on svjedoči o tragediji svoje porodice i o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

– Brat mi bio u balijama, ja u ustašama, a otac u četnicima – kaže Zoran.

Kad je počeo rat, imao je 25 godina, a njegov brat Goran bio je godinu dana mlađi.

– Bili smo raja! Tako smo odgajani da smo živjeli ovdje i s Muslimanima, danas Bošnjacima, i s Hrvatima – priča Zoran za RTS i dodaje:

– Onda ti svi okolo govore “Počeo je rat” i onda ti koji si bio tu, u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara – kaže Zoran koji se borio za Hrvatsko vijeće odbrane (HVO). Brat Goran je zbog prijatelja Adisa otišao u Armiju BiH, a otac Ratko je mobiliziran u Vojsku Republike Srpske.

– Da je Gogo poginuo, javio je radio. Niti znam gdje, niti s kim, ni kad, ni zašto, a između ostalog možda sam i ja pucao. Faktički, mi smo bili na dvije strane, možda sam i ja pucao, možda sam brata ubio. Poginuo je s ovog mjesta, tu je ispaljena granata i pala je dolje – priča Zoran.

Otac i majka preživjeli su rat i susreli su se zahvaljujući Crvenom križu.

– Pitao sam: “Gdje si, Ratko, šta ima?” Zagrlio me je. Šta će mi reći? Da neće možda “da nisi bio u ustašama”, “gdje ti je brat balija” ili “ja sam bio u četnicima”? Zagrlio me, ćaća mi je, otac mi je – objašnjava Laketa koji danas sa suprugom i dvije kćerke živi u Mostaru.

– Moja je poruka da se nikad nikome ne ponovi ovo što se meni desilo – zaključuje Laketa.