Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dr. Dijana Popović

Razlike između virusa i bakterija i borba protiv bolesti koje uzrokuju bakterije

maska grlo (1)

Prva linija odbrane organizma od bakterija i virusa je sluznica nosa

Virusi su organizmi koji opstaju i živi i „neživi“. Kada se nalaze u vazduhu ili na nekoj površini prije nego što ih udahnemo, virusi su inertni, piše Prvo zdravlje. Tek kada se unesu u organizam, aktiviraju se. Oni nisu sposobni za samostalnu reprodukciju, potreban im je domaćin, odnosno organizam u kojem bi se vezivali za druge ćelije.

Piše: Dr. Dijana Popović, specijalista porodične medicine

S druge strane, bakterije su živi organizmi kojima nije potreban domaćin da bi se razmnožavale. One su u stanju da se dijele, rastu i opstaju u i izvan nekog živog organizma. Mogu preživjeti u uslovima ekstremno niskih ili visokih temperatura, i neke od njih mogu egzistirati kao sastavni dio ljudskog organizma.

Virusne i bakterijske infekcije ždrijela se razlikuju po vremenskoj pojavi karakterističnih simptoma koji se kod njih javljaju. Kod bakterijske upale, simptomi se javljaju naglo sa povišenom temperaturom, često preko 38°C koju prati jaka bol u grlu sa jakim crvenilom (hiperemijom) ždrijela sa gnojnim naslagama, uz otečene i bolne limfne čvorove. Često se javlja malaksalost, opšta slabost i bol u tijelu.

Kod virusnih infekcija bolest se razvija postepeno, sa blago povišenom temperaturom do 38°C, sa simptomima promuklosti, hunjavice, kašlja i boli u ždrijelu. Kod virusnih infekcija ždrijelo je nadraženo, bez gnojnih naslaga. Limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali nisu bolni kao kod bakterijskih upala.

Prva linija odbrane organizma od bakterija i virusa je sluznica nosa. Zdrava sluznica nosa može zaustaviti prodiranje mikroorganizama u tkivo. Korisno je ispiranje nosa hipertoničnim otopinama, npr. Lynase® sprej na bazi lizozima koji ima svojstvo da prirodnim mehanizmom osmoze izvlači višak tečnosti iz otečene sluznice tkiva i nosne šupljine. Glavni sastojak lizozim potiče aktivnost epitelnih ćelija i ubrzava pokrete trepetljika čime pomaže čišćenje nosne sluznice. U terapiji se mogu koristiti i preparati Rinobact® sprej za odrasle i Rinobact P® sprej djecu (kombinacija ksilometazolina i lizozima) te Rhinostop® tablete ili sirup.

Virusne upale grla liječe se simptomatski. Antibiotici ne djeluju na viruse, te se ne propisuju u slučaju virusne upale. Preporučuje se mirovanje, redovno provjetravanje i vlaženje vazduha u prostorijama. Treba piti dovoljno tekućine, tople napitke, ispirati grlo.

Kod virusnih i bakterijskih upala, često preporučujem preparate kao što su Lysobact® komprimovane lozenge, Lysobact P Spray® ili Lysobact Complete Spray®. Oni djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica), ublažavaju simptome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla te ojačavaju lokalni imuni odgovor. Lysobact® je lokalni antiseptik, baziran prvenstveno na lizozimu kao prirodnom faktoru imuniteta, tzv. enzibiotik („enzim plus antibiotik“), ali se može koristiti i u kombinaciji sa antibioticima jer poboljšava njihovo antibakterijsko djelovanje.

U borbi protiv virusnih i bakterijskih upala neophodno je jačanje imuniteta. Imunitet je naročito važno jačati u zimskim mjesecima i mjesecima na prelazu sezona. Preporučuje se uzimanje preparata Royal SUPERIOR® Jelly, Royal REVITA® Jelly i Royal KINDER® Jelly. Ovi proizvodi sadrže matičnu mliječ koja jača vitalnost i otpornost organizma, ubrzava oporavak, poboljšava funkcionalne sposobnosti i usporava starenje te jača imunitet kod djece i odraslih.

Izvrstan je prirodni antioksidans i biostimulator.D3 SPRAY® za odrasle i D3 SPRAY KID®za djecu, u formulaciji oralnog spreja, sadrže vitamin D3 koji je jedan od ključnih vitamina za održavanje normalnog imuniteta. Vitamin D3 jača imuni sistem, ima protivupalno i imunomodulatorno djelovanje, poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze te omogućava normalan razvoj kostiju i zuba kod djece. D3 vitamin u obliku spreja ima prednost zbog praktične primjene, brze i skoro potpune apsorpcije ovog vitamina u organizam.