Život i zdravlje

Razlozi zašto ćete se nakon drastične dijete udebljati

22/06/2015

Sedmicu ili dvije na dijeti koja obećava mršanje zvuči vrlo primamljivo, ali uvijek treba biti svjestan mogućih rizika i komplikacija.

Preskakanje obroka ili znatno manji unos kalorija mogu naštetiti zdravlju, te voditi do potpuno suprotnog učinka.

Otkrij zašto te drastične dijete mogu udebljati, i odluči isplati li se više napraviti male promjene koje vode do dugoročnog pada težine ili isprobavati kratkoročne dijete koje te mogu udaljiti od cilja.

1. Metabolizam postaje sporiji

Drastično manji unos hrane daje signal tijelu da “spremi” sve što može. Kad si na drastičnoj dijeti, tijelo to shvati kao izgladnjivanje te počne “spremati” sve masti koje nađe. Usporen metabolizam teško je vratiti na staru brzinu, što znači da možeš očekivati povratak izgubljenih kilograma ili dodatno debljanje.

2. Veća je mogućnost prejedanja

Još jedan bitan razlog zašto te drastične dijete debljaju je činjenica da ćeš nakon toliko izgladnjivanja htjeti pojesti sve što ti je bilo zabranjeno.

3. Gubi se mišićna masa

Smanjen unos kalorija može voditi do brzog gubitka vodene težine. Nakon što to ode, tijelo će energiju tražiti od mišića. Gubitak mišićne mase je nešto što zaista ne želiš, jer jednom kad završiš s dijetom, ona se neće vratiti. Kad se udebljaš nakon dijete, to će najvjerojatnije biti samo masnoće, što znači da ćeš biti u goroj formi nego prije početka dijete.

4. Vježbanjem se sagorijeva manje kalorija

Zbog smanjene mišićne mase bit će ti teško izdržati cijeli trening. Gubitak energije je još jedan razlog zašto drastične dijete debljaju, jer u teretani nećeš moći napraviti što želiš te je velika mogućnost da ćeš preskakati treninge.

5. Probava postaje sporija

Većina drastičnih dijeta ima velik utjecaj na probavni sustav, te ga najčešće usporavaju. Čak i ako se možeš nositi s neugodnim osjećajem zatvora, ovo je jedan od razloga zašto ćeš radi ovakve dijete dobiti još koji kilogram viška.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.