Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Recept za savršen domaći ajvar

ajvar

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, bijeli luk, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem…

Upravo zbog varijacija omjeri sastojaka nisu strogo zacrtani jer po ukusu određujete ljutinu/slatkoću ajvara, izražajnost određene namirnice, gustoću… Neki kao “tajni” sastojak dodaju šećer, no mi vam donosimo provjeren domaći recept bez šećera. Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje – morate pažljivo čistiti, peći, mljeti, dugotrajno miješati dok se ajvar “krčka”… No rezultat je za prste polizati.

Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara)

10 kg crvene rog paprike
3 kg patlidžana
2-4 ljuta feferona (po ukusu)
2-3 kašike alkoholnog octa
1-2 glavice bijelog luka
1 l + 2 dcl suncokretovog ulja
sol po ukusu – otprilike 5 kašika, ali ne pretjerujte, postepeno dodajte sol i pri svakom dodavanju kušajte

Priprema

Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u pećnici na 225° C (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike.

Izvadite paprike iz pećnice i pokrijte ih suhom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od sjemenki i peteljki.

U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Ovisno o veličini peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u stroju za mljevenje mesa ili u blenderu.

U velikoj posudi zagrijte 1 l ulja, pa dodajte smjesu paprike i patlidžana. Kuhajte 2-3 sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje, dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.

Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle s poklopcima na navoj. Prethodno oprane i osušene staklenke i poklopce sterilizirajte u pećnici – zagrijte je na 100° C, a oprane i suhe staklenke i poklopce ostavite u pećnici 15-20 minuta.

Nakon toga staklenke odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm.

U posebnoj posudi ugrijte još 2 dl ulja, pa svaku staklenku ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka zraka u smjesu.

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stolnjak ili deku, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postepeno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mjestu.

Ajvar se najčešće koristi kao namaz ili dodatak pečenom mesu, kobasicama, jelima s roštilja, a njime se mogu obogatiti i drugi umaci, variva i slično.