Rekao joj je da nije “materijal za vezu”, ona mu je odgovorila pismom

love-letter-300009

Ona živi u New Yorku, dva puta je bila u ozbiljnoj vezi, a onda joj je muškarac u kog se ludo zaljubila slomio srce. Sada je riješila da mu pošalje pismo, ali objavila ga je i na internetu.

Dragi Ryane,

Sjetim te se s vremena na vrijeme. Pitam se da li se uopšte sjećaš naše svađe: rekla sam ti da te volim. Rekla sam ti i da ću te voljeti dokle god smo živi.

Ti si mi rekao da ti je stalo do mene, ali to nije sve. Takođe si rekao da ja nisam “materijal za djevojku”.

Čula sam te jasno i glasno. To su za tebe bile samo riječi koje su izašle iz tvojih usta i od tada su mi u glavi. Kada si poništio ono što sam rekla, ugrozio si me, moje samopouzdanje je nestalo.

Usred mojih najvećih dostignuća si me naveo da se osjetim tako malom. Obuzimao me je stid i morala sam da naučim kako da dišem ispod vode.

U životu mi ništa više nije bilo važno. Mjesecima sam ležala budna noću. Pitala sam se šta znači to “materijal za djevojku”. Pitala sam se da li muškarci tragaju za jednim tipom djevojke.

Ryane, ovo pismo je za tebe, ali sam ga napisala sebi i svakoj ženi kojoj je neko nekada rekao da nije dovoljno dobra da bi bila nečija djevojka

Da li žele mlađu verziju svoje majke ili uživaju u društvu nezavisne i slobodne djevojke?

Tu se nije radilo samo o tebi i meni. Radilo se o svima koje su bile prije mene. Šta su sve tvoje bivše koje su bile materijal za djevojke imale što ja nemam?

Po tebi, kada si nečija djevojka, to nije pravo nego privilegija. Nisam htjela da budem bilo čija devojka, htela sam da budem tvoja.

Zbunjenost me je stezala. Umesto da verujem u sebe, oslanjala sam se na svaku tvoju reč. Ne samo da sam poverovala da nisam vredna tvoje ljubavi, nego bilo čije ljubavi.

Bila sam na tvojoj strani, ali nisam bila dovoljno dobra da te držim za ruku. Koji goda da je razlog- ti i ja nismo bili na istoj strani. I još sam vjerovala u sve razloge koje si naveo:

– Ti si previše nesigurna.

– Previše si neodlučna.

– Previše si obuzeta svojim životom da bi postala dio mog.

Kada sam te pitala o bivšim devojkama, rekao si mi da su te one uhvatile u povoljnijem periodu. Bio si drugačiji i drugačije si razmišljao.

Za mene su to bile prazne riječi.

Nije mi palo na pamet da ja možda jesam materijal za djevojku, da su naše propuštene šanse možda više imale veze s tobom nego sa mnom. Neprijatnost koju je kod tebe izazivala moja nesigurnost je bio tvoj odraz. Tvoja nemogućnost da vidiš šta imam da ponudim mi je pokazala šta ne možeš da mi daš.

Bila sam nesigurna u sebe. Da, još sam takva. Vjerovatno ću uvijek i biti. I iako me sumnja u samu sebe ne definiše, ona je dio onoga što jesam.

Gurnuo si me u stranu, ali tvoje odbijanje me je naučilo i da više volim sebe. Naučio si me da mogu da budem voljena u svojim najboljim i najgorim izdanjima. Naučio si me da moje mane treba da prigrlim.

Jednog dana ću naći nekoga ko će uzeti i dobro i loše. Nisi me prihvatio, ali moj budući muškarac hoće. Biće uz mene i ohrabrivaće me da što više budem ja.

Ryane, ovo pismo je za tebe, ali sam ga napisala sebi i svakoj ženi kojoj je neko nekada rekao da nije dovoljno dobra da bi bila nečija djevojka.

Drugim ženama:

Ne pravi grešku koju sam ja napravila. Ne dozvoli da sekada ti neko kaže da nisi materijal za djevojku osjetiš manje vrijednom kao ljudsko biće. Svaki muškarac koji ti to kaže nije materijal da ti bude dečko. Otićiću korak dalje i reći da zapravo nije ni muškarac.