Život i zdravlje

izraelski naučnici

Rezultati istraživanja: Kakve su nuspojave nakon treće doze Pfizer vakcine

09/08/2021

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom vakcina Pfizer/BioNTech vakcinisala više od 240.000 osoba

Većina ljudi koji su primili treću dozu vakcine protiv COVID-19 Američke farmaceutske kompanije Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je istraživanje u Izraelu.

Ova država je prije desetak dana počela nuditi dovakcinaciju trećom dozom osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante.

To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom vakcina Pfizer/BioNTech vakcinisala više od 240.000 osoba.

Oko 4.500 osoba koje su primile treću dozu od 30. jula do 1. augusta, odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdesetosam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali “slično ili bolje” u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Tridesetjedan posto sudionika kazali su da su imali neke nuspojave, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto ispitanika tražili su ljekarsku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su “početni i samoprijavljeni”, dopuštaju poređenje nuspojava s drugom dozom, a “ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi.“

– Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za lično upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi vakcinacije, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima – rekao je Balicer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.