Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajland

Ribar bi mogao dobiti 300.000 eura za ono što je pronašao na plaži

ribar otkrice

“Kad sam ga zarezao nožem, na trenutak je imao riblji miris”

Ribar s juga Tajlanda zatražio je pomoć lokalnih vlasti u identifikaciji velike gomile njemu nepoznatog materijala koju je pronašao na jednoj od plaža otoka Ko Phaluaija.

55-godišnji Jamras Thiachote pronašao je šest kilograma težak komad zlatno-smeđe boje koji je plutao kad ga je stavio u vodu. Neobičan predmet pronašao je početkom godine nakon velike oluje koja je poharala otok. Kako nije mogao dokučiti o čemu se radi, ostavio je nepoznatu stvar na plaži.

No, zatim je jedan njegov rođak na internetu pronašao podatak da bi riječ mogla biti o ambergrisu ili sivom amberu, rijetkoj i skupocjenoj supstanci, izlučevini koju proizvode kitovi i koja se koristi u parfemskoj industriji. Jamras se nakon toga vratio na plažu i odnio predmet kući.

“Kad sam ga zarezao nožem, na trenutak je imao riblji miris”, kaže Jamras za Bangkok Post. Otkad se selom proširio glas o njegovom otkriću, troje ljudi mu je tražilo komadić uz obećanje da će otkriti o čemu se radi. Nikad mu se više nisu javili, kaže Jamras koji se sad za pomoć obratio guverneru Wichawutu Jintu koji je nedavno posjetio njegov otok.

Jedan rendžer nacionalnog parka na otoku Jamrasu je rekao da se vjerovatno radi o sivom amberu, a količina koju je ribar pronašao mogla bi vrijediti oko 300.000 eura.