christie's

Rijedak Michelangelov rani crtež na aukciji bi mogao postići 30 miliona eura

michelangelo

Smatra se da je rani umjetnikov crtež nastao krajem 15. vijeka. Prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci Masaccia, jednog od prvih znamenitih slikara talijanske renesanse

Chriestie's će idući mjesec na prodaju ponuditi jedno od rijetkih Michelangelovih djela iz privatne kolekcije, crtež otkriven 2019. i očekuje da bi to rano umjetnikovo djelo moglo postići cijenu od 30 miliona eura, objavila je britanska aukcijska kuća.

Stručnjaci kažu da je crtež, jedno od ranih djela renesansnoga talijanskog umjetnika, prodan 1907. u Parizu kao djelo za koje se vjerovalo da spada u Michelangelovu školu.

Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019. kad ga je stručnjak iz Christie'sa prepoznao kao Michelangelov.

Smatra se da je rani umjetnikov crtež nastao krajem 15. vijeka. Prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci Masaccia, jednog od prvih znamenitih slikara talijanske renesanse.

Naziv freske je “Petrovo krštenje neofita”, a nalazi se u kapeli Brancacci u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.

“Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića iz segmenta crteža starih majstora nakon dugog vremena”, rekao je Stijn Alsteens, voditelj međunarodnog odjela za crteže starih majstora u britanskome Christie'su.

“Pokazuje revolucionaran aspekt Michelangelovih djela, prikaz ljudskog tijela koji je kasnije postao važan u njegovim skulpturama, a pritom mislim na Davida, ali i na mnoge likove koje je naslikao Sikstinskoj kapeli”, dodao je Alsteens.

Crtež je proglašen francuskim nacionalnim blagom, što je onemogućilo njegovu prodaju izvan zemlje, no francuska je vlada nedavno uklonila tu oznaku, dopustivši da se ponudi kolekcionarima u cijelome svijetu, objavio je Christie's.

Crtež bi, prije aukcije koja će se održati 18. maja u Parizu, trebao biti izložen u Hong Kongu i u New Yorku.