Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Riješena zagonetka fotografije Kennedyjevog ubice

Lee-Harvey-Oswald

Najnovijim forenzičkim metodama stručnjaci su, bar tako tvrde, uspjeli dokazati kako je fotografija ubice američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, na kojoj Lee Harvey Oswald pozira u dvorištu s puškom i komunističkim novinama – autentična.

Oswald, koji je ubijen prije početka suđenja, tvrdio je kako je fotografija montaža.

Sada su naučnici s Dartmouth Collegea u New Hampshireu, koristeći digitalne forenzičke tehnike kao i 3D model Oswalda dokazali suprotno, piše Independent.

“Naša detaljna analiza njegove poze, svjetla i sjene kao i puške u njegovoj ruci opovrgava da je bilo ikakvog petljanja po fotografiji”, kazao je jedan od stručnjaka Hany Farid.

Pristalice teorija zavjere tvrdile su da je Oswaldovo lice drugačije nego na njegovim drugim fotografijama kao i da se veličina puške ne podudara sa stvarnom. Njihove su argumente naučnici uspjeli već ranije opovrgnuti, ali ne i onaj da je Oswaldova poza na slici neuvjerljiva, odnosno da djeluje nestabilno. Stručnjaci su sada napravili njegov 3D model i postavili ga u dvorište kao na fotografiji te su utvrdili da je njegova poza ipak bila prirodna.

“Prilagođavajući visinu i težinu, uz pomoć ljudskog 3D modela koji smo izradili forenzički se može analizirati položaj, stabilnost i sjene na bilo kojoj fotografiji”, pojasnio je Farid.

Policija u Dallasu objavila je fotografije Oswalda s puškom dva dana nakon Kennedyjeva ubistva koje se dogodilo 22. novembra 1963. godine. Teorije urote rasplamsale su se nakon što se saznalo da nisu bile na spisku stvari koje su pronađene u Oswaldovoj kući. Odjeća koju je nosio na slici također nikad nije pronađena.

Meci koji su izuzeti s mjesta ubistva omiljenog američkog predsjednika odgovarali su pušci s kojom je Lee Oswald pozirao.