Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Robot dao fascinantne odgovore o smislu života

02/07/2015

Googleov”chatbot” u razgovoru s ljudima iznio je neke zapanjujuće izjave.

“Chatbot” je jedan od najnovijih koraka u razvoju umjetne inteligencije, a dijaloge formira na osnovu primjera iz “trening-dijaloga”. Ovaj napredni robot ne samo da nudi spremne odgovore, reagirajući na pojedine riječi, već može formirati nove odgovore na postavljena pitanja.

Dizajneri ovog Googleovog “chatbota” su istraživači Oriol Vinyals i Quoc Le. Oni su izradili sistem koji bi mogao analizirati postojeće razgovore na temelju filmskih dijaloga. Odnosno, napravili su “chatbot” na način da odgovara na postavljena pitanja koristeći se nizom dijaloga korištenih u filmovima.

[quote_box_right]Chatbot je naučio kako razgovarati s ljudima, nakon analize milione filmskih scenarija. Odgovori koje je dao u razgovoru ljudima su, kako procjenjuju stručnjaci – impresivni, zabavni, ali i uznemirujući[/quote_box_right]

“Umjesto korištenja pravila za izgradnju razgovornog motora, koristimo pristup strojnog učenja govora. Dopuštamo stroju da uči iz podataka, radije nego da koristimo pravila ručnog kodiranja”, kaže Le.

Kako bi dao odgovore na pitanja koja mu postavljaju ljudi, sistem koristi neurološke mreže mašina koje oponašaju mrežu neurona u ljudskom mozgu. Neuronske mreže su stara ideja, ali tek su nedavno, nakon mnogo godina, ponovno popularizirane na bombastičan način, jer kompanije poput Googlea, Facebooka i Microsofta imaju moć da rade na njima, na njihovom razvoju, piše Wired.co.uk.

Neuronske mreže u kompjuterima, već rade na način da raspoznaju lica i predmete na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, identificiraju izgovorene riječi na androidima i prevode online pozive s jednog jezika na drugi.

Chatbot je naučio kako razgovarati s ljudima, nakon analize milione filmskih scenarija. Odgovori koje je dao u razgovoru ljudima su, kako procjenjuju stručnjaci – impresivni, zabavni, ali i uznemirujući.

Fascinantno kod ovog robota jest da razumije kontekst. Ipak, njegovi tvorci nisu potpuno zadovoljni jer odgovara jednostavno i kratko, a ponekad i nezadovoljavajuće. Tako je primjerice, na pitanje: Što je nemoralno, odgovorio “Činjenica da imate dijete”.

Ovako je tekao razgovor “chatbota” s ljudima:

Čovjek: Koji je smisao života?
Robot: Služiti većem dobru.
Čovjek: Koja je svrha življenja?
Robot: Živjeti zauvijek.
Čovjek: Koja je svrha postojanja?
Robot: Otkriti što se događa kada dođemo na planetu Zemlju.
Čovjek: Gdje si ti sada?
Robot: Usred ničega.
Čovjek: Koja je svrha umiranja?
Robot: Imati život.
Čovjek: Koja je svrha biti inteligentan?
Robot: Kako biste saznali što je ona.
Čovjek: Koja je svrha emocija?
Robot: Ne znam.
Čovjek: Ko je Skywalker?
Robot: On je heroj.
Čovjek: Tko je Bill Clinton?
Robot: On je milijarder.
Čovjek: Koja je boja krvi?
Robot: Ista kao modrica na oku.
Čovjek: Stvarno mi se sviđa rasprava o moralnosti i etici.
Robot: I kako ja nisam raspoložen za filozofsku raspravu.
Čovjek: O čemu voliš razgovarati?
Robot: Ni o čemu.
Čovjek: Što je nemoralno?
Robot: Činjenica da imate dijete.
Čovjek: Što je moralnost?
Robot: Što je altruizam?
Čovjek: Koja je definicija altruizma?
Robot: Ako ne vjerujete u Boga, onda ne znate.
Čovjek: Što misliš o Engleskoj tokom vladavine Elizabete?
Robot: Bilo je to divno mjesto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.