Život i zdravlje

Roditelji opsjednuti mobitelima, pa ne obraćaju pažnju na djecu

16/08/2018

Opsjednutost roditelja mobilnim telefonima dovela je do povećanog broja utapanja djece, upozorilo je Njemačko udruženje spasilaca.

Iz ovog udruženja koje je najveća volonterska organizacija za spašavanje u svijetu, upozorili su roditelje da ne koriste mobilne telefone dok su njihova djeca u vodi.

– Nedovoljan broj roditelja, baka i djedova se obazire na ovakva upozorenja – rekao je Achim Wiese, glasnogovornik udruženja.

– Doživljavamo svakodnevno da ljudi gledaju na bazene kao na vrtić te jednostavno ne obraćaju pažnju na svoju djecu – izjavio je Peter Harzheim iz Njemačke federacije nadzornika bazena.

Usljed porasta temperatura za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi Nijemci često odlaze na bazene, jezera i rijeke. Ove godine je došlo do utapanja više od 300 osoba, uključujući 20-ero djece ispod 15 godina.

Pored roditeljske nepažnje, stručnjaci također smatraju da i škole imaju veliku ulogu kad je u pitanju povećan broj utapanja djece, jer ne postoje obavezni časovi plivanja u nastavnom planu i programu zbog nedostatka pristupa bazenima te zbog manjka podrške vlasti ovakvom vidu tjelesnog odgoja, prenosi Xinhua.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.