Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reforma zakona

Roditeljima u Kini odobreno da imaju i treće dijete

kina

Ova reforma još je jedan pokazatelj da Kina postepeno odustaje od politike “jednog djeteta“ koju je s ciljem zaustavljanja rasta broja stanovnika uvela 1980. godine

Najviše zakonodavno tijelo Kine usvojile je reformu zakona kojom se roditeljima odobrava da imaju do troje djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa Kine usvojio je izmjene Zakona o planiranju porodice i populacije.

Novinska agencija Xinhua javlja da je za stupanje zakona na snagu potrebno da tu reformu ratificira i kineski predsjednik Xi Jinping.

Reforma je provedena na bazi odluke o podršci parovima koji žele imati i treće dijete, a koju je krajem maja usvojio Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Politbiro, kojim predsjedava predsjednik Jinping, tom prilikom je saopćio da reformom želi dati odgovor na starenje nacije i poboljšati ljudske resurse države.

Ova reforma još je jedan pokazatelj da Kina postepeno odustaje od politike koju je s ciljem zaustavljanja rasta broja stanovnika uvela 1980. godine i kojom je porodicama bilo dozvoljeno da imaju samo po jedno dijete. Roditeljima je 2016. godine dozvoljeno da imaju i drugo dijete jer se pojavio problem starenja kineske nacije.