Život i zdravlje

Oleg Sokolov

Ruski historičar koji je raskomadao ljubavnicu potpuno se slomio u zatvoru (FOTO)

12/11/2019

Blijed i neobrijan, 63-godišnji profesor nekoliko puta se rasplakao

Ruskom historičaru koji je priznao da je ubio i raskomadao svoju bivšu studenticu i ljubavnicu određen je istražni zatvor, dok istodobno raste broj zahtjeva da se istraže i druga njegova navodna zlostavljanja studentica.

Oleg Sokolov, istaknuti stručnjak za Napoleona, izvučen je u subotu iz ledene rijeke Mojke zajedno s ruksakom u kojem je, pokazalo se, nosio odsječene ženske ruke.

Sud u Sankt Peterburgu odredio mu je u ponedjeljak dvomjesečni istražni zatvor nakon ubistva 24-godišnje partnerice, njegove bivše studentice Anastasije Ješčenko.

Sokolov, profesor na prestižnom sanktpeterburškom Državnom sveučilištu, priznao je da je djevojku ubio i raskomadao. Optužnica protiv njega podignuta je u ponedjeljak navečer.

“Slomljen sam zbog onog što se dogodilo, kajem se”, rekao je Sokolov na sudu.

Blijed i neobrijan, 63-godišnji profesor nekoliko puta se rasplakao.

S Anastasijom Ješčenko živio je zadnjih nekoliko godina.

Policija je u međuvremenu pronašla još njezinih ostataka u rijeci, izvijestio je Interfax.

Na sudu je Sokolov pokušao prebaciti krivnju na žrtvu rekavši sucu kako je svaki put poludjela kada je govorio o svojoj djeci iz prijašnjeg braka i napala ga nožem.

Sokolov je autor nekoliko knjiga o francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i često je vodio historijske predstave njegovog ratnog pohoda na Rusiju. Odlikovan je najvišim francuskim odličjem – Legijom časti koju je ustanovio baš Napoleon 1802.

On i Ješčenko zajedno su napisali niz radova i voljeli su nositi kostime iz tog razdoblja. Sokolov se oblačio kao Napoleon.

Ješčenko je navodno ubio vatrenim oružjem tokom svađe, a nakon toga joj je odsjekao glavu, ruke i noge.

Nakon što bi se riješio dijelova tijela, navodno se planirao ubiti u Petropavlovskoj utvrdi u Napoleonovoj odori.

Ignoriranje nasilja nad ženama

Ovaj stravičan slučaj skrenuo je pozornost na seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u Rusiji, uključujući u akademskim krugovima.

Sada se pojavljuju priče da je Sokolov i ranije zlostavljao svoje studentice.

Sveučilište je saopćilo u ponedjeljak da će Sokolov biti otpušten zbog “monstruoznog zločina”.

“Ovaj slučaj bacio je svjetlo na činjenicu da se zlostavljači ne kažnjavaju”, rekla je za AFP Aljona Sadikova, voditeljica ženskog skloništa u Moskvi.

Više od 30.000 ljudi potpisalo je online peticiju kojom se pozivaju vlasti da istraže upravu Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu.

U peticiji se navodi da se Sokolov “monstruozno” ponašao i prenosi izjavu studentice koja je rekla da ju je 2008. pretukao, prijetio joj da će ju opeći vrućom peglom i ubiti.

“Zlostavljač je uspio izbjeći bilo kakvu kaznu iz nepoznatih razloga”, stoji u peticiji i dodaje se da policiju, koja je ignorisala prijavu žene, također treba istražiti.

Mnogi studenti okrivljavaju vodstvo sveučilišta koje je, kako kažu, dugo ignorisalo taj problem.

“Niko nije obraćao pažnju”, rekao je za AFP student Ivan Pustovoit koji krivi univerzitet zbog toga što nije zaustavilo Sokolova “na vrijeme”.

Sveučilište je priopćilo da ne može potvrditi izvješća o napadu iz 2008. godine, ali da su Sokolovu lani izrečene “disciplinske mjere” zbog neetičnog ponašanja na predavanju.

Pokvareni sustav

Na tom se fakultetu školovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je u ponedjeljak ubistvo Ješčenko nazvao “monstruoznim činom ludila”, ali ga je pokušao prikazati kao izolirani slučaj.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je komentarisati izvještaje o zlostavljanju na ruskim univerzitetima, upitavši: “Kakve veze ima predsjednička administracija s tim?”

Rusija nema poseban zakon kojim bi se kažnjavalo nasilje u porodici ili seksualno zlostavljanje na radnom mjestu i feministički pokreti poput #MeToo imaju vrlo mali uticaj u zemlji.

Aljona Popova, moskovska advokatoca i aktivistica za ženska prava, rekla je da je Sokolova, koji je bio blizak ruskim vlastima, “štitio pokvareni sustav”.

“Ovo ubistvo moglo se izbjeći”, napisala je na Facebooku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.