putinov zakon

Ruskoj influencerici prijeti višegodišnji zatvor: Policija joj došla na vrata jer je koristila Instagram

e1c65d58-7e76-45a4-93f9-e10ab779fe35

Kako navodi Insider, ovo je prvi slučaj da je pojedinac u Rusiji “progonjen” zbog korištenja Instagrama, koji je zajedno s Facebookom u ovoj zemlji zabranjen od marta

Ruska influencerica Veronika Loginova mogla bi se suočiti sa šest godina zatvora jer je nastavila koristiti Instagram nakon što ga je ranije ove godine Vladimir Putin zabranio i označio “ekstremističkim”.

Loginova je ovo otkrila na svom profilu, gdje je prati 556 hiljada ljudi, objasnivši kako ju je u avgustu, dok je ona bila u Parizu, majka nazvala i rekla da je policija pokucala na vrata njihovog doma. Kako je istaknula, zaprijetili su joj zatvorskom kaznom tvrdeći da “privlači previše pažnje” te da se njeno daljnje objavljivanje na Instagramu može smatrati oblikom suradnje sa “ekstremističkom organizacijom”.

“Vi to ozbiljno? Ja, 18-godišnja djevojka i modna blogerica? Poduzetnica, vlasnica brenda odjeće koja plaća porez vlastitoj državi? Osoba koja objavljuje postove o podršci mentalnom zdravlju, a nikad se nije dotakla političke agende na svom profilu?” rekla je Veronika.

“Živiš, praviš lijepe fotografije, gradiš posao, pomažeš ljudima, ne diraš nikoga. Ali, živiš u Rusiji i među milijun blogera, policija dolazi baš tebi”, dodala je. U snimci koju je objavila Veronika je pozvala svoje pratitelje da je podrže, rekavši kako nikad nije ni slutila da će joj trebati advokatici u 18. godini.

Inače, kako navodi Insider, ovo je prvi slučaj da je pojedinac u Rusiji “progonjen” zbog korištenja Instagrama, koji je zajedno s Facebookom u ovoj zemlji zabranjen od marta, kada je označen kao “ekstremistički” prema Roskomsvobodi – ruskoj grupi za digitalna prava koja se bori protiv internetske cenzure.

Rusija je napravila vlastiti ekvivalent Instagramu pod nazivom Rossgram, no čini se da je originalna verzija i dalje nastavila biti popularna.