Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S 13 godina postala prostituka: Na sve se moraš naviknuti

prostitucija

17-godišnja Adriana jedna je od sretnica koja se izvukla iz pakla seksualne trgovine ljudima, iako je ostala obilježena za cijeli život. Naime, na prsima ima velikim slovima istetovirano ime svodnika koji ju je “posjedovao” kad je imala svega 14 godina.

“Ja to zovem svojom ratnom ranom”, objašnjava Adriana, dok poručnik Ron Fisher iz policije Los Angelesa objašnjava da to drugim svodnicima daje do znanja da je djevojka nečija imovina.

Fisher objašnjava da se posljednjih godina sve više djevojaka obilježava na ovaj način, s tim da je redovito riječ o maloljetnicama koje trgovci ljudima iskorištavaju u seksualne svrhe.

“Ovoga sam počeo biti svjestan prije pet godina. To je samo još jedan način da se djevojke kontroliraju i da se drugim svodnicima kaže: ‘Hej, ova osoba pripada meni'”, dodaje kapetanica LAPD-a, Lillian Carranza. A brendiranja se pojavljuju na cijelom tijelu djevojaka.

Na vratu jedne djevojke je tetovaža starinske vreće s novcem, s natpisom ‘J*** me, plati mi’. Na licu druge djevojke je velika tetovaža incijala njezinog svodnika, pored prepona treće piše ‘bankomat’. Na bedrima jedne djevojke piše ime njezina svodnika, dok je drugoj oko ruke tetoviran barkod.

Ovo nije nova praksa, budući da su na isti način robovlasnici obilježavali svoje robove u neka prošla vremena. Iako se danas ova praksa vratila u drugačijem obliku, nažalost služi istoj svrsi.

Pravobranitejica za dječja prava, Lois Lee, objašnjava da djevojke nažalost ne vide situaciju na isti način. Barem ne isprva. A ona zna o čemu priča, s obzirom da već 30 godina vodi organizaciju “Djeca noći” koja djevojkama pruža utočište, edukaciju i mogućnost da promjene život.

“One na cijelu stvar gledaju drugačije. Imaju osjećaj pripadnosti. Neko ih je odabrao samo za sebe i pripadaju grupi”, objašnjava Lee često gledište djevojaka koje dođu u njezinu organizaciju.

Adriana nije bila nikakva iznimka. “Bila sam ponosna na tetovažu. Ona kaže da je neko tu za vas i da vas neće napustiti. Jer ako ja zbog tebe obilježim svoje tijelo i riskiram svoj život, znači da ću sve učiniti za tebe”, objašnjava djevojka koja je stvarno na kraju zamalo i dala svoj život za svodnike.

Adriana je prošla sve, od toga da joj je pištolj uperen u glavu, da joj je nož zaboden u trbuh, da ju siluju, pljačkaju, sve… “Na sve se navikneš”, kaže danas smireno.

A sve je počelo kad je pobjegla u novi život s 13 godina. Kaže da je otpočetka znala što je čeka. Jedne večeri bila je na tulumu nedaleko od svoje kuće, kad je upoznala dečka koji joj je obećao sve prave stvari. Zatim ju je upoznao s nekoliko djevojaka koje su bile dotjerane i uređene, i djevojčica je bila “kupljena”.

“Mogu pričati samo iz svojeg iskustva, ali ne razmišljate o posljedicama. Ne razmišljate o ubicama i silovateljima. Samo vam se vrti u glavi koliko možete zaraditi i što sve možete kupiti. Uz to, ne morate u školu i nikoga slušati”, kaže Adriana koja je brzo shvatila da ipak mora slušati svodnika. I one koje su uslijedili, jer je u četiri godine imala četiri različita “vladara”.

Iako ona samu sebe ne smatra žrtvom i tvrdi da je sve bio njezin izbor, ona je uistinu žrtva trgovaca ljudima, jer nije bila dovoljno stara da pristane na spolne odnose, te su je iskorištavali trgovci ljudima koji se prozivaju svodnicima. No i oni danas žele promijeniti titulu.

Naime zbog svodništva i trgovine ljudima, posebno maloljetnicima, mogu dobiti zatvorske kazne u trajanju od 20 i više godina. S druge strane, poznati kriminalci su počeli preuzimati posao, te djevojke koje su se dosad bavile isključivo prostitucijom danas koriste u različite svrhe. Uz svoje prvotno zanimanje, one tako moraju prodavati drogu, krasti i varati.

Bande koriste djevojke za sve moguće.

“I oni su sve nasilniji. Zato što bande kontroliraju djevojke, znaju da će dobiti manju kaznu ako bude navedeno da su se bavile drugim vrstama zločina”, objašnjava Lee i dodaje kako bi se rješenje moglo kriti u tome da se zakon postroži i da svi koji na bilo koji zločinački način koriste djecu budu jednako kažnjeni kao da su ih seksualno iskorištavali, piše CNN.

Adriana pak uči kako bi maturirala i krenula u drugačiju budućnost. Iako djeluje samouvjereno i mnoge je djevojke prozivaju izuzetno hrabrom, ona napominje da stvari koje je preživjela psihički zauvijek čine dio nje i zacementirane su u njezinoj glavi.

“Ako nastavite živjeti takvim životom, to je to. Ili ćete se ubiti. Počet ćete se drogirati ili ćete umrijeti tako što će vas neko drugi ubiti”, kaže Adriana i ističe da je njezina prednost što nije narkomanka kao mnoge druge djevojke, koje svodnici navuku na drogu kako bi postale ovisnice i primorane raditi za novu dozu.

Umjesto toga, Adriana je u mislima stvorila sigurno mjesto, na kojem se krije šest različitih osobnosti koje preuzimaju kad je njoj preteško i kad je trebala preživjeti svakakve grozote.

“Nemate pojma koliko sam slomljena iznutra. Svaki put kad glumim da sam super, naizgled kao da sam se pomakla unaprijed, ali dio mene nestane.”