Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

S biciklom u grad? Ne, to škodi vašem zdravlju

30/05/2015

Vožnja bicikla po gradu dobra je za smanjenje zagađenja zraka, ali nije dobra za zdravlje biciklista, govore rezultati istraživanja koje objavljuje list “Australian”.

[pull_quote_right]Biciklistima u gradu se preporučuje nošenje zaštitnih maski[/pull_quote_right]

Vožnja bicikla u gradovima s velikim saobraćajnim gužvama srcu i plućima može donijeti više štete nego koristi zbog udisanja zagađenog zraka, kažu naučnici Trinity Collegea iz Dublina koji su proveli istraživanje.

Iako su i pješaci ugroženi, biciklisti se izlažu većem naporu pa udišu više ispušnih plinova i štetnih čestica koje u zrak dolaze od kočnica i automobilskih guma.

Još jedno istraživanje provedeno 2011. u Velikoj Britaniji pokazuje da biciklisti udišu više smoga. Londonski univerzitet provelo je istraživanje koje je pokazalo da biciklisti imaju 2,3 puta više čestica smoga u plućima od pješaka koji se kreću istim područjem.

Biciklistima u gradu se preporučuje nošenje zaštitnih maski, biranje ceste s manjim saobraćajem i izbjegavanje vožnje iza većih vozila na dizelski pogon.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.