Sa ovom neobičnom dijetom skinut ćete višak kilograma

dijeta

Ishranu u kojoj je zastupljen pasulj najbolje je primijeniti tokom hladnijeg dijela godine. Pasulj povoljno djeluje na jetru i žučnu kesu i pomaže da bolje rade. Osim toga, sprječava avitaminozu, karakterističnu za zimske dane i dijetalni način ishrane.

Ova namirnica osnažuje kardiovaskularni sistem i poboljšava stanje i izgled kože. Preporučuje se da se tokom trajanja dijete jedete pasulj kao glavno jelo, dok je unos hljeba i slatkiša potrebno smanjiti. Bogat je lako svarljivim proteinima, vitaminima B, C i E i mineralima kalcijuma, fosfora, bakra, cinka i gvožđa. Od aminokiselina, najzastupljenije su triptofan, lizin, arginin, tirozin i metionin.

PRVI DAN

Doručak: 50 g tvrdog sira, kriška integralnog hljeba

Užina: šolja nemasnog jogurta

Ručak: 100 g mladog sira, salata od miješanog povrća, limunada ili čaj bez šećera

Večera: 200 g kuhanog pasulja, 150 g voća po izboru

DRUGI DAN

Doručak: 100 g mladog sira, kafa ili čaj

Užina: 100 g bilo kojeg voća

Ručak: 100 g kuhanog pasulja, kuhano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svježeg soka od jabuke, ili čaj bez šećera

Večera: Isto kao i za ručak + 100 g bilo koje kuhane, ili pečene ribe

TREĆI DAN

Doručak: šolja nemasnog jogurta ili kefira, kriška integralnog hljeba i 50 g tvrdog sira

Užina: šolja kefira

Ručak: 100 g kuhanog pasulja, kuhano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svježeg soka od jabuke, ili čaj

Večera: Isto kao i za ručak + šolja soka od paradajza

ČETVRTI DAN

Doručak: 100 grama mladog sira, čaj ili kafa (bez šećera)

Užina: 100 g bilo kojeg voća

Ručak: 100 g kuhanog pasulja, salata od šargarepe i jabuke sa jednom kašičicom meda

Večera: 100 g kuhanih ili pečenih pilećih prsa, 50 g kuhanog pirinča, čaj ili kafa (bez šećera)

PETI DAN

Doručak: 100 g mladog sira ili 100 ml jogurta, čaj ili kafa

Užina: šolja nemasnog jogurta

Ručak: 100 g kuhanog pasulja, kuhano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svježeg soka od jabuke, ili čaj

Večera: Isto kao i za ručak i dva kuhana, ili pečena krompira i jedna šolja soka od paradajza