Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potencijalno opasno

SAD pauziraju cijepljenje Johnson&Johnson vakcinom

“Dok taj proces ne bude završen, preporučujemo pauzu u upotrebi ove vakcine, zbog opreza”, naveli su

Sjedinjene Američke Države (SAD) preporučuju pauziranje imunizacije s Johnson&Johnson vakcinom protiv COVID-19 kako bi se istražili navodi o potencijalno opasnim krvnim ugrušcima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američke federalne zdravstvene agencije pozvale su u utorak na privremenu obustavu korištenja vakcine Johnson&Johnson. Objavili su da istražuju slučajeve krvnih ugrušaka kod šest žena, u kombinaciji sa smanjenim brojem trombocita. Svi su se slučajevi pojavili u danima nakon vakcinacije tom vakcinom koja se daje u jednoj dozi.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) sazvat će u srijedu sastanak Savjetodavnog odbora za imunizacijske prakse (ACIP) kako bi se istražili ovi slučajevi.

“Dok taj proces ne bude završen, preporučujemo pauzu u upotrebi ove vakcine, zbog opreza”, naveli su.

Informacija je objavljena dok se SAD pokušava izboriti s novim varijantama koronavirusa i vakcinisati što veći dio stanovništva.

U SAD-u je do sada registrovano više od 31 milion slučajeva zaraze koronavirusom i skoro 563.000 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, podaci su Univerziteta “Johns Hopkins”.