Život i zdravlje

ljeto i pandemija

Samo na ova tri odredišta možete na odmor bez ograničenja, kao nekad

06/07/2021

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu je djelimično zatvoreno, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na covid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svijetu ima 29 posto odredišta, većinom male otočne države u regiji Azije i Tihog okeana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta – Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO, javlja Hina.

Novo izdanje UNWTO-ovog ‘pandemijskog’ izvještaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula i pokazuju da je od 1. jula 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina zatvorena još od maja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu je djelimično zatvoreno, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na covid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetitelje iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine cijepljenja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope vakcinisanja i gdje mogu surađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u schengenskom području EU-a, u boljem položaju za polagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz suradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje cijepljenja, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom idućih sedmica i mjeseci.

Evropa s najmanje zatvorenih odredišta

Među svjetskim regijama, po podacima iz izvješća UNWTO-a, Evropa je od 1. juna bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog okeana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta.

Po podacima UNWTO-a, u sjevernoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po ocjeni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje ‘prigušivati’ pokretanje globalnog turizma, a dok i vlade savjetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.