Katedrala Srca Isusova

Sarajevska katedrala nastala je po uzoru na jednu od najpoznatijih svjetskih građevina

sarajevo_katedrala_11

Katedrala Srca Isusova izgrađena je u stilu rane gotike

Katedrala Srca Isusova jedan je od simbola Sarajeva. Nalazi se u samom centru grada, u općini Stari Grad, i do nje vode svi putevi na glavnoj gradskoj šetnici.

Stolna je crkva Vrhbosanske nadbiskupije, te ujedno župna crkva istoimene župe. Nosi naziv “Srca Isusova”, kome je i posvećena.

Katolička zajednica u Sarajevu počela je rasti i jačati dolaskom Austro-Ugara 1878. godine. Živjeli su katolici u Sarajevu i u doba Osmanlija, ali porastom katoličkog stanovništva javila se potreba za gradnjom nove glavne župne crkve.

Odabrana je lokacija koja neće ni na koji način ugrožavati ostale religijske objekte. Sarajevo je i tada bilo poznato po multireligijskom sklopu, sa puno vjerskih objekata na neposrednoj blizini.

Katedrala Srca Isusova izgrađena je u stilu rane gotike, od tesanog kamena. Um koji stoji iza arhitektonskog projekta je jedan od najpoznatijih austrougarskih arhitekata, Josip Vancaš, i to ugledavši se na crkvu Notre Dame u Dijonu u Francuskoj.

Zidovi katedrale visoki su 43,20 metara, vanjska dužina je 41,9 metara, a širina 21,3 metra. U zapadnom tornju veliko zvono teško je 2,5 tone, dok je u istočnom pet manjih zvona. Zvona su izlivena u Ljubljani, a nakon što ih je odnio Prvi svjetski rat, ista su izrađena od iste kompanije između dva svjetska rata.

Crkva može primiti 1.200 vjernika tokom mise.

Katedralu Srca Isusova darovale su pored Slovenije mnoge zemlje. Glavni oltar izrađen je u Trstu, freske su radili rimski majstori koji su ukrašavali crkve i kapele u Vatikanu, kipove, raspela, vitraže i druge ukrase darovali su katolici iz bosanskih gradova, Hrvatske, Češke i drugih zemalja.

Kako piše sarajevski arhitekt Mufid Garibija, za potrebe gradnje ove crkve napravljen je tramvaj sa željezničke stanice 1884. godine, koji je ujedno i preteča današnjeg sarajevskog tramvaja. Originalna trasa djelimično je sačuvana do danas.

Katedrala je konačno završena i posvećana 1889. godine, a na posveti je prisustvovao i njen donator, biskup Josip Juraj Štrosmajer, po kojem je ime dobila ulica koja vodi ka trgu Katedrale.

Prva značajna rekonstrukcija Katedrale napravljena je 1932. godine. Sanacije su izvršene i nakon agresije JNA I Vojske Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu, jer je objekat pretrpio oštećenja.

U spomen Papi Ivanu Pavlu II, koji je Katedralu posjećivao 1997. i 2003. godine, dignut je njegov kip ispred Katedrale.

Katedralu Srca Isusova posjetio je i Papa Franjo 2015. tokom posjete Sarajevu.

Sarajevska Katedrala je stolna crkva gdje se održavaju Božićne mise i drugi veliki blagdani.