Život i zdravlje

Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira

12/12/2017

U prostorijama sarajevske Vijećnice danas je u prisustvu brojnih ljubitelja muzike i kulture oboren Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanični pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira organizovalo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile, a učešće na ovom nesvakidašnjem svečanom događaju uzeli su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U nastojanju da promovišu pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približe što širem auditorijumu, iz udruženja Tattile odlučili su oboriti postojeći rekord koji su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) kada ih je 18 u oktobru 2014. godine sviralo za klavirom.

“Ideja je nastala kao rezultat promišljanja kako obogatiti svakodnevnu nastavu jer smo ja, kolege Nataša Ristić i Đorđe Jovančić profesori svojih struka, svako u svojim školama. Tako u nekim istraživanjima i razmišljanjima o tome kako sve to postići naišli smo na vrlo zanimljive snimke onih koji su prije nas obarali isti rekord. To nam je bila inspiracija, da napravimo i sami takav jedan događaj, ohrabrili smo se na taj jedinstven poduhvat i evo nas danas u Vijećnici 12. decembra, u 12 sati, da svima njima ‘otmemo’ titulu svjetskih rekordera”, izjavila je za AA Iva Pašić, predsjednica udruženja Tattile.

Pripreme za obaranje Guinnessovog rekorda trajale su tri mjeseca. U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”, “BASICS” škole, Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

“To su vrlo talentovani mladi pijanisti koji već sada u svojim biografijama imaju i veliki broj nagrada sa internacionalnih, regionalnih i domaćih takmičenja. Okupili smo se oko te ideje njih 18 učenika, profesorica Nataša Ristić i ja, i nas 20 od septembra do danas svakog vikenda vježbamo na dvosatnim probama”, istakla je Pašić.

Na ovaj način, dodala je, žele istaći važnost svoje profesije i promovisati mlade sarajevske umjetnike.

“Ne želimo biti na nekoj margini, želimo istaknuti važnost onog čime se bavimo. Želimo promovisati sve mlade umjetnike i stvoriti im medijski prostor te ih staviti na pijedestal u moru svih ružnih stvari koje se kod nas dešavaju”, poručila je Pašić.

Prilikom obaranja rekorda, dvadeset učesnika izvelo je kompoziciju “Galop Marche”, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi, a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić.
Prema riječima Jovančića, aranžirati i adaptirati djelo za 20 ruku je nesvakidašnja prilika, posebno iskustvo i zanimljiv izazov.

“U ovom sastavu i ovakvim povodom potpuno budete bačeni pred nešto neistraženo i nesvakidašnje, jer niko od nas nikada, ni u formalnom ni u neformalnom obrazovanju, nije prolazio ovakvu vrstu kompozicije gdje 20 ruku igra za jednim klavirom. Ovo je zaista poseban izazov i posebno iskustvo”, kazao je Jovančić.

Smatra da je ovaj događaj poruka njima kao organizatorima, ali i svima drugima da je uz trud i rad moguće postići sve zamišljeno.

Obaranju rekorda u Sarajevu prethodio je prigodni koncert mladih perspektivnih pijanista glavnog grada BiH. Ovaj trenutak zabilježio je tim stručnjaka, koji su pratili partiture, način sviranja klavira, mjerili vrijeme i time dokazali da su sarajevski učenici i njihove dvije nastavnice ispunili sve uslove za Guinnessov rekord.

Projekat obaranja rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira realizovan je pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, uz partnerstvo JU OMBŠ “Novo Sarajevo” i Najvećeg muzičko – obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini – BASICS škola.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.