Sastavili neurolozi: Ove pjesme spašavaju od stresa

muzika

Svako ima svoje male tajne u rješavanju svakodnevnog stresa. Kada stvari postanu teške koristimo razne tehnike i trikove kako bi „smirili živce“, a sada je tu i jedna iza koje stoje naučnici: playlista od deset najboljih pjesama za opuštanje.

Britanski neurolozi proveli su istraživanje koje je pokazalo da određene pjesme smanjuju razinu stresa i anksioznost. Najučinkovitija je bila pjesma “Weightless” grupe Marconi Union koja je kod ispitanika smanjila stres za nevjerovatnih 65 posto.

Ali, njezin odličan učinak i nije toliko iznenađujuć s obzirom na to da je grupa na njoj surađivala s terapuetima zvukom i kreirana je upravo s ciljem da smiruje.

Korišteni su tačno određeni ritmovi, harmonije i bas dionice kako bi smanjili stupanj anksioznosti.

Naravno, to nije jedina pjesma na popisu: “Someone Like You” britanske pjevačice Adele i “Strawberry Swing” benda Coldplay također su se našli na listi.

Nauka je vrlo jasna: želimo li biti zdravi, moramo misliti na svoje tijelo i psihu i pružiti im zasluženi odmor. Muzika je jednostavan način na koji se možemo osloboditi pritiska od silnih sastanaka, dogovora i rokova koji nam stvaraju stres i na kraju dana ostavljaju nas iscrpljenima i anksioznima.

Playlista je toliko efektna da je doktor David Lewis-Hodgson iz Mindlab International preporučio da se ne sluša za vrijeme vožnje s obzirom na to da su mnogi postali pospani.

Iz istog razloga bi bilo dobro da je ne slušate na poslu.

Donosimo vam cijelu playlistu:

10. “We Can Fly”, Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull'aria”, Mozart

8. “Someone Like You”, Adele

7. “Pure Shores”, All Saints

6. “Please Don't Go”, Barcelona

5. “Strawberry Swing”, Coldplay

4. “Watermark”, Enya

3. “Mellomaniac”, DJ Shah

2. “Electra”, Airstream

1. “Weightless” Marconi Union