Vitez

Sattler među prvima prošao biciklističkom stazom stare pruge

sattler vitez (1)

Ovom prilikom Sattler je naglasio da je izuzetno sretan što je među prvima prošao dijelom staze koja će, kako je istaknuo, sasvim sigurno privući turiste iz Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja

Dijelom biciklističke staze stare pruge, koja prolazi središnjom Bosnom, danas je organizirana testna vožnja u kojoj je među prvima stazom prošao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Sattler je posjetio etno selo “Čardaci”, nakon čega je upriličena biciklistička vožnja na trasi od naselja Rijeka u Vitezu do ribarskog doma u Busovači, čime je i službeno danas otvorena dionica biciklističke staze Vitez-Lašva.

Ovom prilikom Sattler je naglasio da je izuzetno sretan što je među prvima prošao dijelom staze koja će, kako je istaknuo, sasvim sigurno privući turiste iz Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja.

“Ovo je odličan projekt koji kombinira sport i prirodu, a s obzirom da sam veliki zaljubljenik u prirodu, danas sam imao priliku družiti se i razgovarati s nositeljima projekta kao i dionicima turističkih aktivnosti. Želio sam na licu mjesta se uvjeriti u konkretne rezultate projekata u koje Europska unija ulaže. Ovo je definitivno jedan divan turistički proizvod za čitavu BiH”, kazao je Sattler.

Projekt “Staza stare pruge” realiziran je u okviru projekta EU4Business u Bosni i Hercegovini, a financirali su ga EU i Vlada SR Njemačke, te je imao za cilj kreiranje značajnog turističkog resursa kao osnove za razvoj outdoor turizma, kao i unaprjeđenje kvalitete turističke infrastrukture.

Na području pet općina središnje Bosne realizirali su ga Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH – REZ Agencija i Turistička zajednica (TZ) Srednjobosanskog kantona s ciljem uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca.

Direktor TZ SBK Miroslav Matošević istaknuo je da su na biciklističkoj stazi koja se proteže trasom stare željezničke uskotračne pruge u dužini od gotovo 100 km izvršeni ključni građevinski radovi koji su bili nužni za uspostavu biciklističke staze i uvezivanje dionica sa sustavom lokalnih i makadamskih puteva.

“Dio biciklističke staze na području općine Busovače i Viteza u dužini od 10 km danas je službeno pušten u rad, a daljnji radovi se nastavljaju na području općine Travnik, gdje je potrebno izvršiti tamponiranje jednog dijela dionice, zbijanje podloge sa očišćenih dionica i sanaciju fekalnih i oborinskih voda” kazao je Matošević, te dodao da se nada da će kompletna biciklistička staza uskoro biti u funkciji.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić je kazao da su se kao lokalna zajednica rado uključili u realizaciju projekta, pogotovo s pojavom sve većeg broja posjetitelja koji određen vid rekreacije pronalaze upravo u biciklizmu.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je baš veleposlanik Sattler ovdje s nama. Ako on može voziti ovom stazom, onda ne vidim razlog da to ne mogu i drugi”, kazao je Mekić.

Ukupna vrijednost projekta “Staza stare pruge” iznosi više od 512.000 KM, od čega su ERU i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 380.000 KM bespovratnih sredstava.