Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vježbajte sigurno

Savjeti za vježbanje po vrućini

INZ – vjezbanje-kod-kuce- ilustracija

Slušajte svoje tijelo i ako vam se zavrti u glavi, osjetite mučninu ili umor, prekinite aktivnost i odmorite

Vrućina može predstavljati problem za one koji žele aktivno vježbati ljeti. Ukoliko niste pažljivi, zbog vrućine vaše zdravlje može biti ugroženo stanjima poput toplotnog udara, iscrpljenosti toplotom ili ekstremne dehidracije, što značajno može narušiti rutinu vježbanja. Srećom, imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sigurno vježbate i u najtoplijim ljetnim danima, piše Prvo zdravlje.

Istuširajte se hladnom vodom

Prije nego što vaš trening uopće započne, možda ćete poželjeti istuširati se hladnom vodom. Kad završite s tuširanjem, možete vježbati mokre kose, što će vam pomoći da se ne pregrijete tokom treninga.

Ostanite hidrirani

Voda je vaš najbolji prijatelj za održavanje hidratacije tokom najtoplijih dana, međutim, ako planirate vježbati duže od 60 minuta, možda biste trebali razmisliti i o pijuckanju prikladnih otopina za rehidrataciju (npr. REHYDROSOL®) ili nekih tzv. sportskih pića, koji su važni prilikom dužeg vježbanja, posebno po vrućini, jer osim vode, sadrže natrij, kalij i druge elektrolite koji omogućavaju i olakšavaju pravilnu rehidrataciju vašeg tijela.

Nosite laganu odjeću

Pamuk je lagan i prozračan materijal koji vam može pomoći da ostanete suhi. Ne zaboravite na kremu za sunčanje. Odlučite se za kremu za sunčanje sa SPF 50, po mogućnosti vodootpornu kako se ne bi skinula kad se počnete znojiti.

Tajming je sve

Period od 10 do 15 sati je najtoplije doba dana tokom ljeta. Ako planirate vježbanje na otvorenom, pokušajte to učiniti prije ili poslije ovog termina. Mnogi sportisti radije vježbaju nešto ranije ujutro jer im to pomaže da sačuvaju energiju tokom dana i da bolje spavaju noću.

Vježbajte u zatvorenom

Nema ništa loše u vježbanju u zatvorenom, u vašoj lokalnoj teretani ili čak u vašem domu. U danima kada je na snazi upozorenje radi prekomjerne vrućine, ovo može biti vaša najbolja odluka da izbjegnete stanja povezana s vrućinom.

Znajte svoje granice

Slušajte svoje tijelo i ako vam se zavrti u glavi, osjetite mučninu ili umor, prekinite aktivnost i odmorite. Ako se pokaže da su ljetne vrućine preveliki izazov za vaš standardni trening visokog intenziteta, podijelite ga na više manjih treninga tokom dana.