Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam faktora koji muškarcima ubijaju erekciju

qdrger

“50-godišnjak koji vodi zdrav način života, vjerovatno ima bolju seksualnu moć nego 30-godišnjak koji puši i pije” kaže dr. Stiven Lam profesor na New York školi medicine.

Kako bi poboljšali svoj performans u krevetu, u knjizi “Faktor tvrdoće: Kako postići optimalno zdravlje i seksualnu funkciju u bilo kojem dobu nudi brojne praktične savjete i skreće pažnju na ključne ubice seksa. Evo nekih od njih.

Prestanite da pušite

Pušenje utiče na krvotok, a na kraju smanjuje erekciju. Pušači imaju dva puta veći rizik za razvijanje erektilne disfunkcije od ljudi koji ne puše.

Šetajte svaki dan

Fizička aktivnost dovodi do bolje prokvrljenosti tkiva, a pored toga, pomaže u borbi sa depresijom i lošim raspoloženjem.

Redovno idite na preglede

Rak testisa pogađa skoro 8.000 muškaraca godišnje, uglavnom starosne grupe 15-40 godina. Ako se rano primjeti, izliječiv je u 95 posto slučajeva. Iz tog razloga su važne redovne kontrole.

Idite ranije na spavanje

Neredovan san može dovesti do povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i čitavog niza drugih zdravstvenih poteškoća. Koncentracija testosterona kod muškaraca najviša je ujutru, a neredovan san (manje od sedam sati) može uticati na seksualno zdravlje.

Jedite više ribe

Omega 3 masne kiseline su odlične za sveukupuno zdravstveno stanje, pa tako i zdravlje penisa. Ako ne jedete dovoljno ribe, pokušajte da u svakodnevnu ishranu uvedete suplemente omega 3 masnih kiselina, što je u ovom kontekstu određena vrsta “zdravstvenog osiguranja”.

Alkohol koristite umjereno

Umjerene količine vina mogu povećati libido, ali čitava flaša može poremetiti stvari i dovesti do nemogućnosti postizanja erekcije. Alkohol umiruje, u manjim količinama djeluje protiv anksioznosti i seksualnih inhibicija, ali prevelika količina može imati suprotan učinak.

Pazite na stres

Ovdje su od ključne važnosti hormoni nadbubrežne žlijezde, poput kortizola ili adrenalina, a hronični stres samo dovodi do pogoršanja situacije. Koliko god je to moguće, nastojte izbjegavati stresne situacije u kući, na poslu ili odnosima s ljudima. Ali stres je neizbježan, pa je puno bolje savladati neke tehnike opuštanja; bila to joga, šetnja ili brojanje do 10 i duboko disanje.

Ako pazite na sve navedeno, a i dalje imate problem s erektilnom disfunkcijom, uzrok bi mogao biti psihološke prirode, pa bi bilo dobro da se posavjetujete sa stručnom osobom.