Sedam namirnica za zdravo srce

01

Zdrava ishrana i vježba tijela su bitni ukoliko želite da imate dug život i zdravo srce. Stručnjaci predlažu sedam namirnica koje bi trebalo da jedete kako biste sačuvali srce i poboljšali imunitet.

Integralne žitarice

Ako zamijenite bijeli hljeb hljebom koji sadrži integralne žitarice, možete da smanjite rizik od srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene koristi koje imaju integralne žitarice.

Orašasto voće

Možda imaju veliku količinu masti, ali nezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od  bolesti srca.

Čokolada

Studije su pokazale da osobe koje redovno konzumiraju dva reda čokolade koja sadrži 70 posto kakaa imaju poboljšanu cirkulaciju. Polifenol koji se nalazi u tamnoj čokoladi oslobađa azotne okside koji povećavaju arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju agregaciju trombocita, što jača srce.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom B5, koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura, kao i zasićene kiseline i proteini koji se nalaze u njemu smanjuju prekomjerni apetit.

Omega-3 ulje

Omega-3 ulje može da se nađe u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlično je za zdravlje srca. U ishranu treba uključiti omega-3 ulje iz sva tri izvora kako bi se ostvario balans.

Sjeme tikve

Ovo sjeme sadrži magnezijum koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrži i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osjećaja sitosti i gubljenju viška kilograma.

Zeleni čaj

Nedavna studija je pokazala da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelijalnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelijalnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija, što dovodi do srčanih oboljenja.