Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAVJET NUTRICIONISTE

Kakvo je pivo najzdravije piti?

zdravo pivo
FOTO: Screenshot

Niskokalorična i lagana piva su zdravije opcije, govori nutricionist, dodajući da se takva piva rade s više vode od standardnih piva kako bi se smanjio udio alkohola

Pivo je jedno od najstarijih, ali i najpopularnijih pića na svijetu. Ljudi ga konzumiraju kada je vrijeme za roštiljanje, piknike na otvorenom i zabave uz bazen, no je li piće dobro za naše zdravlje?

U osnovi svih omiljenih pića, pa tako i piva, je – alkohol. Kao što mnogi znaju, pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do visokog krvnog pritiska, raka, oslabljenog imunološkog sistema, kognitivne disfunkcije, problema s mentalnim zdravljem i ovisnosti o alkoholu. Alkohol smanjuje naše inhibicije nakon konzumiranja, ali ima i stimulativne efekte koji utječu na san, što može utjecati na ukupnu kvalitetu života.

Upravo zbog svih ovih zdravstvenih posljedica trebali bismo birati pića sa što manjim postotkom alkohola, odnosno ono koje ima najniži ABV, alkohol po volumenu, savjetuje USA Today, a prenosi N1.

Mislite da pijete jedno pivo, ali upravo ste popili dva

Standardno pivo, prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, je pivo od 355 ml koje sadrži pet posto alkohola. Međutim, vjerovatno ste nekada kupili pakovanje s više od osam posto ABV-a ili neki čak i one od 18 posto. “Mislite da pijete jedno pivo, ali upravo ste popili dva pića u jednoj limenci”, kaže nutricionist Chris Mohr.

U protekloj deceniji došlo je do porasta “zdravih” piva koja se mogu pohvaliti elektrolitima, antioksidansima i ključnim nutrijentima. Nemojte se zavaravati, kaže Mohr, većina ovoga je marketinški trik kako bi se potrošače natjeralo da “opravdaju svoju konzumaciju alkohola”.

“Ako je pivo naš izvor antioksidansa i hranjivih tvari, onda imamo puno drugih problema koje moramo razmotriti”, kaže Mohr smijući se. “Postoji nekoliko (piva) koja su obogaćena raznim sastojcima, ali ja se sigurno ne bih okrenuo pivu kao izboru prehrane”, dodao je.

Bez obzira na to kako se pivo proizvodi, sadržaj alkohola je taj koji će imati najveći negativan utjecaj na zdravlje. To ne znači da se morate odreći piva ili alkohola općenito kako biste živjeli zdravo, kaže Mohr, dodajući ipak da život bez alkohola svakako ima zdravstvene prednosti.

Niskokalorična i lagana piva su zdravije opcije, govori nutricionist, dodajući da se takva piva rade s više vode od standardnih piva kako bi se smanjio udio alkohola.

“Je li ovo poruka ‘nikad ne pij alkohol’? Ne, ali dobrobiti nepijenja alkohola sigurno nadmašuju potencijalne dobrobiti alkohola”, kaže Mohr, dodajući da je ključ u usmjerenosti.