Sedam savjeta za bolji razvoj djeteta dok je još u trbuhu

trudnica

Donosimo vam savjete kako poboljšati djetetov razvoj dok je još u trbuhu.

Koliko god zastrašujuća bila činjenica da o vama ovisi život tog malenog stvorenja u vama, ne brinite se, ljudsko tijelo je pravo čudo koje štiti dijete, tako da je na vama da se opustite i uživate u trudnoći.

Ovo su činjenice kojih biste se trebali pridržavati za dobrobit vašeg djeteta.

Izbjegavajte stres

Trudnoća nažalost neće ukloniti sve stresne situacije iz vašeg života. Štoviše, mučnine i promjene raspoloženja mogle bi stres i povećati. Istraživanja su pokazala kako trudnice s nižim razinama hormona kortizola, inače hormona stresa, nose djecu koja su manje osjetljiva na vanjski utjecaj stresa. Malena količina stresa ponekad može biti i korisna jer ubrzava krvotok pa tako dolazi više krvi do bebinog srca, mozga i bubrega.

Zdrava prehrana

Hrana s niskim glikemijskim udjelom vrlo je bitna u trudnoći jer uravnotežuje razinu glukoze u krvi. Zato bi trebalo konzumirati lisnato zeleno povrće, mahunarke, orašaste plodove i žitarice jer su to sve namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks. Osim što ćete imati više energije, održavanje razine šećera stabilnom može pomoći u smanjenju jutarnjih mučnina i vrlo je važno za djetetov razvoj. Kada se zaželite grickalica, one nezdrave zamijenite bademima.

Muzika koja vas opušta

Ne postoji bolje vrijeme od trudnoće za slušati muziku koja vas usrećuje. Muzika potiče lučenje hormona sreće u mozgu. U trudnoći je slušanje omiljenih pjesama još učinkovitije jer će lučenje serotonina i endorfina u vašem tijelu prijeći i na bebu.

Uzmite svoju dozu vitamina D

Istraživanja su pokazala kako više od 70% trudnica ima manjak vitamina D u organizmu. Dokazano je kako majke s višom razinom vitamina D rađaju djecu s razvijenijom mišićnom masom. Samo deset minuta dnevno provedenih na suncu bitno povećava količinu vitamina D.

Vježbajte redovno

Žene često koriste trudnoću kao izgovor za prestanak vježbanja. S obzirom na to da trudnoća nije bolest, nema potrebe za prestankom ovakvih aktivnosti. Vježbe je potrebno prilagoditi svom stanju, ovisno u kojem ste mjesecu trudnoće. Nemojte vježbati više od 45 minuta odjednom, mnogo će vam više koristiti dvije ili tri vježbe dnevno od svega pet minuta. U tom kratkom periodu vježbanja popravit će se cirkulacija, mišićni tonus i kondicija.

Izbjegavajte onečišćenje

U današnje vrijeme, kada je zrak vrlo zagađen, trebalo bi izbjegavati izvore zagađenja, koliko god to teško bilo. Za ljude koji žive u gradovima to je poprilično teško. Protiv zagađenja pokušajte se boriti zdravom prehranom. Namirnice bogate antioksidansima trebale bi se redovito naći na vašem tanjuru, osobito kelj, paprika, brokula i rajčica.

Jačajte svoj mozak

Folna kiselina i željezo igraju ključnu ulogu u razvoju vaše bebe u trudnoći, ali i vašeg mozga. Kako bi se DHA masne kiselina apsorbirale, treba ih konzumirati u kombinaciji s vitaminom E. Stoga bi prehrana trebala biti bogata špinatom, šparogama, suncokretovim sjemenkama i sokom citrusa.