Sedam stvari koje morate znati o lubenici i kako odabati pravu

lubenica

Ima ih svakakvih – većih, manjih, tamnijih, svjetlijih, prugastih, više ili manje slatkih, okruglih i duguljastih, ali jedna stvar im je zajednička. Najbolje su ljetno osvježenje. Znate li odabrati onu pravu?Možete je jesti u salatama, samu ili u koktelima, a prava je bomba zdravlja. Koliko znate o lubenicama?

1. Afričko povrće

Jeste li znali da je omiljeni ljetni desert zapravo povrtnica iz porodice bundeva ili tikvi? Dolazi iz srednje Afrike, a kod nas se može uzgajati uz natapanje u toplim područjima.

2. Lubenica u brojkama

Crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija što ju čini idealnom ljetnom dijetnom namirnicom. Od toga je oko 10% šećera, a ostalo je voda. Tačnije sadrži u ljeto toliko poželjan betakaroten, željezo, kalcij, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.

3. Kako odabrati onu pravu

Svi smo čuli mitove o biranju lubenice tako da kucnete po njenoj kori. Ali, ko zapravo zna kakav zvuk ona treba proizvesti? Donosimo jednostavniji trik – boja kore i peteljke otkrivaju njenu zrelost. Ako je peteljka zelena onda je svježa. Ako je suha i tamna radije potražite svoje osvježenje negdje drugo.

4. Pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti

Ova moćna i slatka voćka bogata je likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz grupe karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka naučna istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju stanica. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže eliminirati kancerogene tvari i toksine iz tijela. Isto tako likopen smanjuje razinu LDL kolesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora. Kako bi on bio učinkovit potrebno ga je unositi s drugim fitonutrijentima. Osim lubenice, paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga.

5. Dobar je saveznik protiv upale mišića

Lubenica je pravi prijatelj kada se radi o oporavku od tjelesne aktivnosti. Osim velikog postotka vode sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile.

6. Pomaže vam regulisati tlak

Isto kao i kod upale mišića, širenje krvnih žila pomaže nam regulirati krvni pritisak, a samim time i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara. Spomenuti citrulin važna je stavka pri stvaranju dušikovog oksida – plina koji proširuje krvne žile.

7. Čuvajte ju na sobnoj temperaturi

Znamo, svi je više volimo hladnu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva poput likopena. Navodno, nakon dvije sedmice u frižideru čak ga je 40 % manje. Ali, ako je načeta ili preprezana po pola radije ju stavite u frižider.