Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šejk od banane je izuzetno zdrav

banana sejk

Uprkos važećim mišljenjima da bananu treba izbjegavati ukoliko želite da izgubite kilograme ona je zapravo jedna od najpoželjnijih sastojaka u dijetalnim napitcima i to upravo zahvaljujući kalijumu koji je zadužen za oslobađanje viška vode u tijelu, kao i njenim vlaknima koja ubrzavaju metabolizam zajedno sa drugim namirnicama dobrim za razlaganje masti poput lana i špinata.

Osim toga prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije, pa konzumiranjem banane zapravo zavaravamo osjećaj gladi koji nas često mami na zabranjene zalogajčiće između obroka, glavne krivce za stvaranje masnih jastučića, a vlakna kojima banana obiluje odlična su za ubrzavanje metabolizma.

Banana se koristi u dijetalnim napicima kao baza kojoj se dodaju ostali sastojci također dobri za razlaganje masti, poput lanenih sjemenki, bobičastog voća i špinata koji između ostalog opskrbljuju naše tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Evo tri laka recepta za ovaj koristan napitak…

1. Napitak od banane s lanenim sjemenkama

Sastojci:
1 narandža
1 banana
2 kašičice sirutke
2 kašičice lanenih sjemenki

2. Banana šejk s bobičastim voćem

Sastojci:
1 banana
1 šoljica bobičastog voća (borovnica, malina, brusnica)
1 kašičica meda
1 kašičica narendanog svježeg đumbira
pola šoljice mlake vode

3. Napitak od banane i špinata

Sastojci:
1 banana
200g opranog svježeg špinata
pola šolje lajt jogurta
trećina šoljice zobenih pahuljica
1 kašičica meda

Priprema je ista za sva tri napitka

Potrebno je samo sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Ove dijetalne, ali prije svega zdrave napitke najbolje je piti ujutro za doručak, jer tada organizam najbolje apsorbuje i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne jastučiće nataložene oko struka.