Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seks u trudnoći – šta smijete, a šta ne?

Monochrome portrait of loving pregnant couple.

Probleme s uzbuđenjem, orgazmom i zadovoljstvom nakon 36 sedmica trudnoće iskusilo je 92 posto trudnica, otkrilo je istraživanje u aprilu 2017. u Alexandria Journal of Medicine. U trećem tromjesečju, tijelo ulazi u fazu opuštanja, a često se smanjuje i seksualni nagon.

Bez obzira na to kakav seksualni život par inače ima, postoje neke stvari na koje bi svi trebalo da obrate pažnju a tiče se seksa tokom trudnoće:

1. NE: Ako je u pitanju visokorizična trudnoća

Dr Hilda Hutcherson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savjetuju seksualni odnosi:

– Predležeća posteljica (placenta previa)
– Problem skraćenog cerviksa
– Nakon šivanja vrata maternice
– Preeklampsije (neobjašnjive opšte konvulzije)

2. DA: Postaviti seks kao prioritet ako ga možete praktikovati

Zahvaljujući hormonu oksitocinu koji se kod žena izlučuje prilikom orgazma, seks je dobar za smanjenje stresa i anksioznosti.

“Seks će takođe ojačati vezu s partnerom prije rođenja djeteta, budući da su mnoga istraživanja pokazala da su u prvim godinama života djeteta roditelji pod velikim stresom što se odražava i na seksualni život”, objašnjava psihološkinja dr Erica Marchand.

3. DA: Isprobavanju različitih položaja

Treba iskoristiti vrijeme u prvom tromjesečju dok je stomak još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 sedmica kad se povećava maternica, neki položaji u seksu, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

“Seks na leđima može stisnuti veliku krvnu žilu iza maternice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i spriječiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može osjećati vrtoglavicu ili kao da joj je pao pritisak”, objašnjava dr Alyssa Dweck, ginekološkinja u bolnici Mt. Kisco u Njujorku.

4. DA: Izbor pravog lubrikanta

Neki parovi koriste pomagala za vrijeme seksa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni iscjedak (leukoreja) i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima.

Ali, ako se par odluči na lubrikant, trebalo bi da uzme onaj koji je baziran na vodi i izbjegava lubrikante na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promijeniti pH vagine.

5. DA: Isprobavanje drugih oblika intimnosti

Ako niste raspoloženi za seks, postoje i drugi oblici intimnih odnosa kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

“Kod oralnog seksa pazite da partner ne bi puhao u vaginu jer, iako jako rijetko, to može da prouzrokuje vensku zračnu emboliju (blokiranu venu), koja može da bude opasna po život vama i bebi”, objašnjava dr Dweck

6. NE: Seksu nakon što vam pukne vodenjak

Naravno da ljudi neće imati seksualne odnose nakon što pukne vodenjak, između ostalog i zbog rizika od infekcije.

“Seks neće započeti trudove ako ste u terminu ili ste ga već prošli, ali prostaglandin u spermi može pomoći dozrijevanju cerviksa i orgazmi mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Dakle, ako ste raspoloženi, nema razloga zašto ne biste imali seksualni odnos”, rekla je dr Dweck.

7. DA: Razgovor o seksu

Za vrijeme trudnoće može se smanjiti želja za seksom i kod partnera, a ne samo kod vas. Istraživanje objavljeno 2014. u American Journal of Human Biology je pokazalo da se za vrijeme trudnoće vremenom smanjuje količina testosterona kod partnera.

Trudnoća i nova beba mogu jako uticati na seksualni život, zato je dobro razgovarati o svemu, uključujući i seks.