Selo u kojem se djevojčice s 12 godina pretvaraju u dječake

djevojcice-djecaci123
Johnny iz sela Salinas u Dominikanskoj Republici se rodio kao djevojčica Felecita. Roditelji su ga oblačili kao djevojčicu i odgajali kao djevojčicu, sve dok mu nije narastao muški spolni organ.

Sada je Johnny zdrav 24-godišnji mladić. Zanimaju ga djevojke, volio bi se oženiti i postati otac.

Radi se o genetskom poremećaju koji nastaje kada tijelo nije u stanju proizvoditi dihidrotestosteron (DHT) – hormon koji fetus potiče na razvoj muških spolnih organa. Poremećaj je manjak 5 alfa reduktaze, enzima koji obični testosteron pretvara u DHT.

Djeca s tim poremećajem rađaju se bez penisa i testisa, s organom koji nalikuje na vaginu, ali u stvarnosti se radi samo o zadnje dvije trećine vagine, jer nemaju maternicu niti jajnike.

No, kada nastupi pubertet, nalet dodatnih muških hormona uzrokuje promjene koje su zaustavljene tokom razvoja u utrobi – dječacima se spuste mošnje, a klitoris im naraste i pretvori se u penis. Testisi im počnu proizvoditi spermu, i sposobni su postati očevi.

Na globalnoj razini radi se o iznimno rijetkom poremećaju, ali u selu Salinas, izoliranom mjestu u Dominikanskoj Republici, pojava je toliko česta da mještani imaju i ime za nju – zovu je ‘guevedoces’, lokalni sleng koji znači ‘jaja s 12’.

U Salinasu, poremećaj pogađa jedno od 90 djece, što je dovoljno često da Dominikanska Republika ima tri kategorije za spol – muško, žensko i pseudohermafrodit.

johnny111

– Sjećam se kao sam nosio malu crvenu haljinicu, rekao je Johnny za BBC, koji je u sklopu dokumentarca ‘Odbrojavanje do života – nevjerovatno stvaranje vas’ snimio i prilog o guevedocesima.

– Rođen sam kod kuće, umjesto u bolnici. Nisu znali kojeg sam spola. Išao sam u školu i nosio haljinicu. Nikad mi se nije sviđalo oblačiti kao djevojčica. Kada su mi donijeli igračke za djevojčice, nikad se nisam igrao s njima. Sve što sam htio je igrati se s dječacima, priča Johnny.

Johnnyjeva transformacija u dječaka počela je sa sedam godina. Tvrdi da je postao puno sretniji kada je postao dječak.

Devetogodišnja djevojčica Carla upravo prolazi kroz svoju transformaciju. Iako je odgajan kao curica, njegova majka primjetila je da više voli grubu igru s dječacima. Nedavno se ošišao na kratko nakon što je godinama nosio pletenice.

Guevedocese je prva otkrila endokrinologinja sa Univerziteta Cornell dr. Julianne Imperato. Nakon što je čula glasine o djevojčicama koje se pretvaraju u dječake, otputovala je u Dominikansku Republiku 70-ih godina prošlog stoljeća i otkrila da su glasine istinite.

Slučajevi su okriveni i u sambijskim selima u Papui Novoj Gvineji, no tamošnja kultura tu djecu doživljava kao muškarce s greškom, i društvo ih stigmatizira, dok u Dominikanskoj Republici prihvaćaju transformaciju kao razlog za slavlje.

Guevedocesi odrastaju u gotovo savršeno normalne muškarce. Tokom odrastanja se psihološki identificiraju s dječacima, i gotovo uvijek su sretni kada započne njihova transformacija. Ipak, u prosjeku imaju manji penis, manju prostatu, manje su dlakavi, i nikad ne pate od ćelavosti.

Zadnja činjenica potaknula je farmaceutski gigant Merck da razvije lijek koji blokira 5 alfa reduktazu, i danas ga koriste ‘obični’ muškarci kako bi spriječili rast prostate i ćelavost.

Otkad je postao muškarac, Johnny je već imao nekoliko djevojaka, ali te veze nisu bile ozbiljnije. Još uvijek traga za ‘onom pravom.’

– Želim se oženiti i imati djecu, partnera koji će ostati uz mene u dobru i zlu, rekao je za BBC.