Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest dana mrtvu suprugu držao uz krevet: Htio sam se oprostiti

Russell444

Britanac Russell Davison (50) podijelio je mišljenja porodice i prijatelja jer je nakon smrti supruge Wendy u aprilu šest dana ostavio njeno tijelo u spavaćoj sobi kako bi se, kaže, njegovi sinovi i drugi dragi ljudi mogli od nje oprostiti.

Wendy je ležala u lijesu pokraj bračnog kreveta, a Russell tvrdi kako mu njena blizina nije bila nimalo neugodna niti bolna.

– Izgledala je apsolutno prekrasno, kao što je i uvijek bila. Jednostavno je zračila – kaže udovac.

Držanje tijela pokojne supruge u kući za neke je bilo sablasno, dok su drugi to smatrali dirljivom gestom.

– Bilo mi je vrlo utješno imati je pokraj sebe. Tih šest dana dalo mi je dovoljno vremena da shvatim da je zaista umrla i da se neće vratiti. Naravno da mi je nedostajala. No shvatio sam da život mora ići dalje i mogao sam početi sa žalovanjem. Nisam mogao podnijeti pomisao da ju prepustim potpunim strancima. Sinovi i ja željeli smo sami brinuti o njoj – rekao je.

Wendy je umrla nakon desetogodišnje borbe s tumorom grlića maternice. Sa sviješću da je smrt sve bliže, sa suprugom je razgovarala o svojim željama. Da ostane kod kuće bila je i njena želja, a u tu svrhu dali su izraditi vretenasti lijes po mjeri kojeg su nazvali ‘čahura’. Čak ga je i isprobala prije nego su ga spremili na tavan. Kada je umrla, Russell joj je obukao pamučnu plavu haljinu, a djevojke njihova četiri sina oprale su joj kosu i stavile ruž i olovku za oči.

U šest dana kroz njihov dom prošlo je više od 70 ljudi, porodica, rodbine i prijatelja, koji su se došli oprostiti od Wendy. Russell i sinovi sami su odvezli lijes u krematorij, a tri sedmice kasnije organizirali su cijelodnevnu komemoraciju u lokalnom kriket klubu gdje su slavili njezin život, piše Daily Mail.