Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti ljekara

Šest mogućih simptoma raka želuca

New Project – 2021-11-03T115107.771
FOTO: ABS-CBN Youtube / Screenshot

Ako primijetite sljedećih šest simptoma, bez odgađanja se obratite ljekaru

Alarmantno je da simptomi raka želuca vrlo često ne uključuju ni najmanji bol, čime je izuzetno otežano dijagnosticiranje ove teške bolesti. Statistike su pokazale da će se jedna od 112 osoba suočiti sa rakom želuca, i to češće muškarci nego žene, piše prvozdravlje.com.

Ako primijetite sljedećih šest simptoma, bez odgađanja se obratite ljekaru.

KRV U STOLICI ILI SADRŽAJU ŽELUCA NAKON POVRAĆANJA boja krvi u ovom slučaju je tamnija od uobičajene – bordo ili gotovo crna u stolici, a u povraćenom sadržaju svijetlo crvena i zrnasta, što je posljedica svarene hrane.

NAGLI GUBITAK APETITA ukoliko ranije niste imali problema sa apetitom, a potom ste ga naglo izgubili, posavjetujte se sa ljekarom.

BOL U UNUTRAŠNJOSTI STOMAKA ako je riječ o raku želuca, bol će biti uporan i mučan.

NEOBJAŠNJIV GUBITAK TEŽINE obratite pažnju na gubitak kilograma, posebno ako niste činili ništa što bi ga uzrokovalo.

NEPRESTANA ŽGARAVICA ako konstantno imate žgaravicu i lošu probavu, otiđite na pregled jer vrlo često upravo ova dva simptoma ukazuju na rak želuca.

NADUTOST, PROLIV, ZATVOR izolovana pojava ovih simptoma obično ne ukazuje na rak želuca, ali u kombinaciji sa drugim pomenutim simptomima – da. Javite se ljekaru ukoliko osjećate jedan od ova tri simptoma, pogotovo ako traju određeni vremenski period.