Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest načina da pokrenete moždane vijuge

brain-health

Poznati voditelj interaktivne serije “Brain games” Jason Silva, nedavno je otkrio tehnike koje poboljšavaju rad mozga.

Vjerujte u sebe

Najbolji način da budete produktivniji je da razmišljate pozitivno i da vjerujete u svoje sposobnosti, jer na ovaj način povećavate i svoje samopouzdanje.

U trenutku potpune tišine pokušajte da vizuelizujete pozitivne misle u svojoj glavi i da se u potpunosti prepustite lijepim mislima.

Promijenite svoju rutinu

Ljudski mozak ima naviku da često ulazi u razne rutine u namjeri da troši manje energije. Problem leži u činjenici da naš mozak na taj način ulazi u svojevrsnu kolotečinu i nije sposoban da obavlja svoje funkcije u potpunosti.

Jedna od stvari koja popravlja moždane funkcije su nova iskustva. Promijenite svoje uobičajne rutine, naučite novi jezik ili nađite neki hobi koji će okupirati vaše misli.

Budite fizički aktivni

Svaka aerobna aktivnost će pomoći vašem mozgu. Jedno od najboljih oružja za otklanjanje anksioznosti je dvadesetominutno aerobno vežbanje.

Povećavanje srčanog pulsa tokom fizičke aktivnosti koristiće i zdravlju vašeg mozga, prije svega u segmentu kreativnosti.

Bitno je ono što jedete

Zdravlje mozga i stomaka su povezane stvari, pa je zato od velike važnosti šta i kako jedete. Promijenite životni stil, budite aktivni, pravilno se hranite, a najviše koristi od tih promijena imaće upravo vaš mozak.

Dišite

Duboko disanje može da vam pomogne da smirite vaše stanje panike, odagnate stres i druge neprijatnosti, pa samim tim da promijenite stanje svijesti i percepcije.

Kada god se osjećate nelagodno, dišite duboko neko vrijeme i ubrzo ćete primjetiti nevjerovatnu promenu.

Mudro koristite tehnologije

U svijetu moderne tehnologije, možda je teško donijeti odluku šta je korisno za vas, a šta nije. Zato morate da budete pronicljivi i da sami filtrirate informacije koje dobijate.

Fokusirajte se na informacije kojima ćete unaprijediti svoju kreativnost i proširiti svoja interesovanja.