Šest razloga da ne bacate kore od banane

banana

Sljedeći put kad odlučite pojesti bananu, nipošto nemojte baciti njenu koru u smeće.

Naime, iako se kore već dugo smatraju otpadom, one su pravo bogatstvo zahvaljujući visokom udjelu nutrijenata, vlakna, vitamina C i B, kalija i magnezija. luteina.

Stručnjaci tvrde kako ona ima brojne primjene – od onih zdravstvenih do estetskih, a trikovi s korom banane prakticiraju se diljem svijeta.

1. Ublažuje opekline i djeluje kao analgetik

Kora banane se tradicionalno koristi kao pomoć u zacjeljivanju rana, posebno rana od opeklina.

Sve što treba napraviti je trljati bolno ili opečeno mjesto s unutrašnjom stranom kore.

2. Ublažava psorijazu

Česta kožna bolest karakteristična po razdobljima pogoršanja i poboljšanja karakteristična je po crvenilu i ljuštenju kože.

Iako banana ne djeluje kao lijek, sastojci njene kore djeluju blagotvorno te umanjuju simptome.

3. Uklanja bradavice

Kod upornih bradavica koje se javljaju na koži treba staviti komadić kore banane na to mjesto te fiksirati zavojem i ostaviti tako preko noći.

Postupak se ponavlja dok bradavica ne otpadne sama.

4. Izbjeljuje zube

Ono što je najbolje kod ovog trika je što nije abrazivan, odnosno ne oštećuje caklinu, a donosi rezultate.

Sve što trebate napraviti je jednom na dan trljati po 5 minuta zube s korom kroz razdoblje od 20 dana, a rezultat neće izostati.

5. Pomaže kod mršavljenja

Nadalje, vitamin B odličan je izvor antioksidansa koji potiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja.

Tome pridonosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana pa omogućuje da se duže osjećate sitima.

Osim toga, kalij u kori potiče metabolizam, a koru banane možete jesti tako da je umiješate i smoothie ili napravite čaj.

6. Smanjuje pojavu akni i vidljivost bora

Budući da je kora bogata antioksidansima, ona odlično djeluje na umanjenje štete nastale od slobodnih radikala koji su posljedica starenja.

Zbog toga koru treba svakodnevno utrljavati na problematične dijelove kao i one gdje se javljaju bore, a djelovat će umirujuće i hidratizirajuće.