Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojne prednosti

Šest razloga zašto biste redovno trebali jesti špinat

spinat (1)

Špinat također sadrži 45% dnevne potrebe za folatima, vitaminom B koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i DNA

Kada je zeleno lisnato povrće u pitanju, špinat je jedno od najsvestranijih. Može se dodati smoothieju, jesti kao dodatak salatama, pržiti, pa čak i umiješati u pite ili druge slane deserte.

Špinat ima i brojne zdravstvene prednosti, a lako ćete ga ugraditi u svoje obroke.

Evo šest razloga zbog kojih biste trebali češće posezati za špinatom.

Bogat je hranjivim sastojcima
Tri šoljice sirovog špinata imaju samo 20 kalorija, 2 grama proteina i 3 grama ugljikohidrata te 2 grama vlakna. Iako ima tako malo kalorija, špinat je prepun hranjivih sastojaka. Tri šoljice osiguravaju preko 300% dnevne potrebe za vitaminom K koji podupire kosti. Špinat također osigurava preko 160% dnevnog cilja za vitaminom A i oko 40% za vitaminom C. Oba vitamina važna su za funkcioniranje imunološkog sistema i zdravu kožu.

Špinat također sadrži 45% dnevne potrebe za folatima, vitaminom B koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i DNA. Špinat opskrbljuje 15% dnevnih potreba za željezom i magnezijem, 10% kalija i 6% kalcija, zajedno s manjim količinama ostalih vitamina B grupe.

Obiluje antioksidansima
Uz brojne vitamine i minerale, špinat sadrži i antioksidanse povezane s protuupalnim djelovanjem i zaštitom od bolesti. Uključuju kempferol, flavonoid koji je pokazao da smanjuje rizik od raka, kao i da usporava njegov rast i širenje. Drugi, nazvan kvercetin, povezan je s mogućim zaštitnim učincima na pamćenje, kao i sa srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2.

Špinat je funkcionalna hrana
U studiji objavljenoj u časopisu Food & Function navode da supstance iz špinata mogu smanjiti oksidativni stres, oštećenje DNA i bolesti. Uz to, pokreću oslobađanje hormona sitosti, zbog čega se možete osjećati punije i zadovoljnije.

Iz tih razloga istraživači zaključuju da jedenje više špinata može pomoći u obrani od bolesti srca, raka, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Podržava zdravlje mozga
Protuupalni učinci špinata čine ga ključnim za zaštitu mozga, posebno kad je u pitanju starenje. U jednoj su studiji istraživači pratili prehrambene obrasce i kognitivne sposobnosti više od 950 starijih odraslih osoba tokom pet godina. U svom otkriću opisuju da je “vidljiv značajan pad stope kognitivnog pada kod onih koji su konzumirali veće količine zelenog lisnatog povrća”.

Može pomoći u upravljanju krvnim pritiskom
Špinat je izvor prirodnih nitrata, spojeva koji otvaraju krvne žile kako bi poboljšali protok krvi i olakšali opterećenje srca.

Štiti zdravlje očiju
Pokazalo se da jedan od antioksidansa u špinatu, lutein, smanjuje rizik od degeneracije makule, bolesti oka koja može zamagliti vid potreban za aktivnosti poput čitanja i vožnje. Ova bolest je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina. Trenutno nema lijeka ili liječenja koji bi popravili stanje pa je prevencija ključna.