Život i zdravlje

Šest razloga zbog kojih biste trebali jesti jabuke

02/11/2020

Jabuke su s dobrim razlogom simbol zdravlja

Puno je razloga zbog kojih biste trebali jabuke uvrstiti u prehranu, evo nekih:

Mogu smanjiti holesterol

Tim istraživača sa sveučilišta Reading nasumce je podijelio 40 muškaraca i žena s blago povišenim holesterolom u dvije grupe. Osam sedmica jedna grupa je jela dvije jabuke dnevno, a druga svaki dan pila sok od jabuke. Nakon četiri sedmice pauze eksperiment je nastavljen, ali su sudionici zamijenili uloge. Oni koji su tokom prve faze jeli jabuke, sada su pili sok od jabuke i obrnuto.

Pokazalo je da je jedenje dvije jabuke dnevno rezultiralo većim smanjenjem holesterola. Naučnici nisu sigurni jesu li uzrok tome vlakna u jabukama ili njihov sadržaj polifenola koji su korisni za zdravlje srca.

Pomažu u kontroli tjelesne težine

Prirodni spojevi u jabukama, posebno u sorti Granny Smith, potiču rast dobrih probavnih bakterija povezanih s kontrolom tjelesne težine. Jedna jabuka srednje veličine sadrži pet grama vlakana, a prema istraživanjima, svaki pojedeni gram vlakana poništava oko sedam kalorija tako što se na njih veže i sprječava da se apsorbiraju.

Možda umanjuju rizik od raka

Pregledom 41 studije istraživači u Italiji su otkrili da je veća konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem rizika od raka pluća. Neke studije su pokazale da jedenje jabuka ima preventivni učinak i na rak debelog crijeva, dojke i probavnog trakta.

Iako je potrebno više studija kako bi se razjasnio pozitivan učinak jabuka na rizik od raka, autori studije sugeriraju da bi određene biljne hemikalije u jabukama, posebno fenoli i flavonoidi, mogle biti odgovorne za sprečavanje oštećenja stanica i sprječavanje rasta tumorskih stanica.

Mogu regulirati šećer u krvi

Budući da jabuke sadrže prirodni šećer, možda se čini nelogičnim da mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, ali istraživači su upravo to otkrili. Nučnici kažu da antioksidansi u jabukama blokiraju aktivnost enzima odgovornog za razbijanje škroba u jednostavni šećer. To znači da se manje prostih šećera apsorbira iz probavnog sistema u krvotok, što rezultira nižim nivoom šećera u krvi i nižim odgovarajućim odgovorom na inzulin.

Jabuke mogu koristiti zdravlju crijeva

Jabuke su bogat izvor pektina, vrste topivih vlakana koja se obično koriste kao sredstvo za zgušnjavanje umaka i konzervirane hrane. No pektin također može koristiti ljudima s upalnim bolestima crijeva. U manjim kontroliranim ispitivanjima pektin je ublažio simptome zatvora i proljeva.

Mogu poboljšati zdravlje pluća

Nekoliko je studija pokazalo da jedenje neoguljenih jabuka dovodi do boljeg zdravlja pluća, kao i manje rizika od respiratornih bolesti, uključujući astme i bronhitisa. Jedno je istraživanje čak otkrilo da jabuke pomažu u smanjenju rizika od astme više od ostalog voća i povrća zajedno.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.