Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest stvari koje se dogode kad prestanete piti alkohol

muskarac-alc111

– Uzimanje pauze od alkohola dobra je stvar, čak i ako odlučite toga pridržavati svega nekoliko sedmica, a posebno ako dnevno pijete više od dva pića, kaže dr. Damon Raskin iz Los Angelesa.
Kada prestanete piti alkohol, možete primijetiti sljedeće promjene.

1. Bolje ćete spavati

Studija objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research pokazala je da ispijanje pića prije sna uznemirava noćni odmor. Iako ispijanje ovog tipa pića u početku ima suprotan učinak, nakon nekog vremena alkohol počinje negativno utjecati na kvalitet spavanja.

2. Osjećat ćete veću potrebu za slatkišima

Šećer potiče izlučivanje hormona sreće – dopamina, a isto čini i alkohol. Ne čudi stoga što prekid s jednom supstancom, može izazvati potrebu za drugom. ‘Nemojte se iznenaditi ako od slatkog zalogaja dobijete istu količinu zadovoljstva, kao što ste nekoć dobivali od ispijanja alkohola,’ kaže dr. Damon Raskin.

3. Izgubit ćete kilograme

Alkohol na lukav način povećava ukupnu količinu kalorijskog unosa bez da to primijetite. Jedna margarita sadrži oko 300 kalorija, a pina colada stotinu kalorija viša. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci unose 433 kalorija više onih dana kada konzumiraju umjerenu količinu alkohola. Prestanete li piti, i ako se uspješno oduprete desertu, očekuje vas gubitak kilograma.

4. Izgledat ćete bolje

U samo nekoliko dana primijetit ćete da vam kože bolje izgleda. Alkohol je, naime, diuretik, koji potiče odlazak na obavljanje male nužde, ali i generalnu dehidraciju organizma. Smanjit će vam se i količina crvenila u predjelu nosa i obraza, a mogla bi vam se smanjiti i perut te eventualni ekcemi na koži.

5. Imat ćete više novca

Bez obzira preferirate li pivo ili skupi viski, ispijanje alkoholnih pića je skup sport. Uzmite trenutak i saberite svoje troškove, mogli biste biti motivirani da odbacite alkohol.

6. Bit ćete nemirni i usamljeni

‘Ljudi često koriste alkohol kao lubrikant za vlastite emocije, pa kad prestanu piti ponekad se mogu osjetiti nemirnim i tužnim,’ kaže Riskin. Neki pojedinci bi se mogli osjećati neugodno u društvu drugih osoba koje piju, pa biste mogli putem ‘izgubiti’ kojeg prijatelja za izlaske.