Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvo zdravlje

Šest zdravstvenih koristi chia sjemenki

chia ss

Vlakna i proteini u chia sjemenkama mogu biti od koristi onima koji pokušavaju smršati

Chia sjemenke su nevjerovatno bogate hranjivim tvarima. Antioksidansi, minerali, vlakna i omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama mogu poboljšati zdravlje srca, podržati jake kosti i poboljšati kontrolu šećera u krvi, piše Prvo zdravlje.

Evo šest naučno dokazanih zdravstvenih koristi chia sjemenki.

1. Veoma hranjive i odličan izvor antioksidanasa

Chia sjemenke su sitne crne ili bijele sjemenke biljke Salvia hispanica L. Antioksidansi u chia sjemenkama neutrališu reaktivne molekule, poznate kao slobodni radikali, koje mogu oštetiti ćelijske spojeve ako se nakupe u vašem tijelu.

Specifični antioksidansi u chia sjemenkama uključuju hlorogensku kiselinu, kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kempferol. Sve ove fitohemikalije pokazuju protektivne organske efekte na vaše srce i jetru, kao i antikancerogena svojstva.

2. Mogu podržati gubitak težine

Vlakna i proteini u chia sjemenkama mogu biti od koristi onima koji pokušavaju smršati. Samo 28 g chia sjemenki sadrži čak 10 g dijetalnih vlakana. Većina vlakana u chia sjemenkama je rastvorljiva. Chia sjemenke upijaju vodu, postaju poput gela i šire se u vašem želucu, usporavajući probavu i pomažući da se osjećate sitim nakon takvog obroka. Osim toga, proteini u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju apetita i unosa hrane.

3. Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Obzirom da su chia sjemenke bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, njihova konzumacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Topiva vlakna koja se nalaze u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju ukupnog i LDL („lošeg“) holesterola u krvi. Zauzvrat, ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Nekoliko studija na ljudima otkrilo je da suplementi sa chia sjemenkama značajno snižavaju krvni pritisak kod pacijenata s hipertenzijom, koja je snažan faktor rizika za srčane bolesti.

4. Sadrže mnoge važne nutrijente za kosti

Chia sjemenke bogate su nutrijentima koji su važni za zdravlje kostiju, uključujući kalcij, fosfor i magnezij. Mnoge opservacijske studije sugerišu da je dovoljan unos ovih nutrijenata važan za održavanje mineralne gustine kostiju – pokazatelja snage kostiju.

5. Mogu sniziti nivo šećera u krvi

Konzumiranje chia sjemenki može pomoći u regulaciji šećera u krvi, vjerovatno zbog sadržaja vlakana i drugih korisnih spojeva. Istraživanja na ljudima su rijetka, ali neke ranije studije pokazale su obećavajuće rezultate.

6. Lako ih je uključiti u ishranu

Chia sjemenke imaju prilično blag okus, tako da ih možete dodati u gotovo svaku hranu. Ne morate ih mljeti, kuhati ili na drugi način pripremati, što ih čini zgodnim dodatkom mnogim receptima. Mogu se jesti sirove, natopljene sokom ili dodati u zobene pahuljice, puding, smutije i peciva. Možete ih posipati i na jela od žitarica, u jogurte, dodavati povrću ili riži. S obzirom na njihovu sposobnost da upijaju vodu i masnoću, možete ih koristiti za zgušnjavanje umaka i kao zamjenu za jaja.