Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shvatio najbolji način kako da nauči sina da poštuje žene

otac-i-sin333

Ne kaže se uzalud da su djeca ogledala svojih roditelja, no malo ko to može zaista i pojmiti dok djeci tupite teoriju i propuštate vidjeti da klinci zapravo najviše “slušaju” kopirajući roditelje.

Šta god da vide, oni pojme kao jedini poznati oblik ponašanja i zato im se može uzalud tupiti i pričati da se žene trebaju držati kao kap vode na dlanu, a da pritom svojim ponašanjem pokazujete suprotno. I onda se možemo referirati na onu “što vide, to i rade, ma koliko to grozno izgledalo”.

O tome je jedan tata, autor Facebook stranice DadMum, napisao post o svom trogodišnjem sinu Knoxu.

“Počeo je kopirati sve što ja radim. On voli svog tatu jako i uvijek želi biti kao tata. Koje dijete nije takvo?”

“Kada ja poškakljam njegovu mamu, i on je želi škakljati.

Kada joj namignem, želi namignuti i on.

Kada ja pojedem sve maline, i on ih pojede također.

Kada se iz šale hrvam sa svojom suprugom, evo i njega da se pohrva s njom.

A kada sam je jednom u šali lupio po stražnjici, došao je on i lupio ju je – također. ”

Iako sve to nisam toliko primjećivao kada smo se šalili i kada je sve što smo supruga i ja radili pred njim iz čiste ljubavi, ovaj posljednji lagani udarac otvorio mi je oči koliko je ustvari važno znati kako se ponašati pred našom djecom. Oni doista kopiraju sve što mi radimo, i tu na nama roditeljima leži ogromna odgovornost ne samo da njih pokušamo odgojiti najbolje što znamo već da u tolikoj mjeri moramo poznati na naše vlastite, nesvjesne reakcije. I nisu tu u pitanju tek velike stvari – da ne tučemo svoje žene ili da se prema njima ophodimo mirnog glasa, tu je doslovno svaka sitnica važna. Od tona s kojima se obraćamo svojim partnericama, načina komunikacije, količine osmijeha, neverbalnih poruka, vremena i pažnje koje im posvećujemo, naš doprinos u kući”.

Jer žali bože velikih riječi, ako niste onakav učitelj kako vas djeca doživljaju.

I zato očevi znajte da sve što želite podučiti svoje dijete vi ćete sami biti najbolji primjer kojeg će djeca kopirati. Čak i onda, naravno, kada vaše ponašanje nije ni poželjno ni primjereno.